Novotny: Iz krize bismo mogli izaći jači ako Vlada preusmjeri novac prema privatnicima

Pad BDP-a od 15,1% je očekivan, budući da je u tom razdoblju došlo do suspenzije ekonomske aktivnosti i taj kvartal će utjecati na ukupna ekonomska kretanja, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Turistička sezona koja je bila iznad očekivanja će, kako kaže, ublažiti ovaj pad, tako da će ukupan pad u 2020. bit će blaži od ovoga u drugom kvartalu.

“Vlada mora pomoći poduzećima u odražavanju likvidnosti i održavanju radnih mjesta, Vlada bi morala provesti reforme i smanjiti svoju potrošnju kako bi olakšala izlazak iz krize”, rekao je Novotny za HRT.

Zapravo, dodaje, u državnom sektoru pada nije bilo, ta komponenta države je ostala ista, Vlada će se tako morati prilagoditi i novac iz Europskih fondova usmjeriti na aktivnosti a ne samo na javne radove kako smo čuli iz Vlade.

Vlada, kaže Novotny, mora novac preusmjeriti prema privatnom sektoru i mora se dogoditi promjena u smjeru potrošnje novca

“Ovakav duboki pad i tako usporavanje ekonomske aktivnosti je možda i dobar, jer će se ispuhati napuhani baloni u nekretninskom sektoru koji su išli u smjeru rentijerske ekonomske. I turizam u funkciji iznajmljivanja se mora ispuhati, jer ne može hrvatska ekonomija živjeti samo na turizmu.

Cijene nekretnina su snažno rasle, a to nije bila posljedica veće potražnje. Kapital se kretao prema ulaganjima u nekretnine koje su trebale biti rentijerske, a nije kapital usmjeren prema poduzetništvu”, smatra Novotny.

Hrvatska bi iz ove krize mogla izaći jača, ako se novac usmjeri prema prerađivačkoj industriji, privatnicima i poduzetnicima, zaključuje Novotny.

Facebook Komentari