Ne zatvaranju teretana: Posljedice trebaju snositi oni koji ne poštuju mjere

Ivana Matić, osnivačica i direktorica branda za žene u biznisu Women in Adria te jedna od čelnih osoba Udruge Glas poduzetnika, rekla je za N1 da je Vlada, zahvaljujući pritiscima Glasa poduzetnika, dobro i brzo reagirala na početku krize kad su u pitanju mikro i mali poduzetnici.

Kaže da su sada neke grane gospodarstva pred kolapsom, a riječ je prvenstveno o prijevoznicmai, čiji pad je, kako kaže, između 90 i 100 posto. “Za njih se nije uspjelo pronaći rješenje za moratorij… U sljedećim mjesecima možemo očekivati nestanak jedne grane gospodarstva”, rekla je, dodavši kako je i event industrija u problemima.

Istaknula je da su mnoge države smanjile PDV, dok Hrvatska po tom pitanju nije učinila ništa.

Ne slaže se s odlukom zatvaranja svih teretana i fitness centara – kazniti bi se, kaže, trebali samo oni koji ne poštuju propisane mjere. “Smatramo da se treba raditi i poštivati mjere, a oni koji ih ne poštuju moraju snositi posljedice.”

Udruga Glas poduzetnika traži da se nadoknadi trošak za zaposlene zatvorenim fitness centrima. “Nije rješenje da se zatvara sve fitness centre. Posljedice su katastrofalne”, poručila je.

Nisu svi poduzetnici dobili državne potpore za srpanj, još uvijek se radi na ocjeni zahtjeva, rekla je, dodavši da poduzetnici ne očekuju stalnu potporu države. “Ne očekujemo da nas država stalno financira. Poduzetnici očekuju olakšanje poslovanja. Primjerice, da se početnike izuzme od zakona o doprinosima – taj zakon očekuje da poduzetnik koji još nema prihode doprinosi državnom proračunu. Očekujemo da se prvo razmišlja o malim i mikro poduzetnicima koji čine većinu gospodarstva”, rekla je Matić.

Očekivanja od Vlade

“Europski novac ne pada s neba. Očekujemo bolje razumijevanje potreba mikro i malih poduzetnika. prioritet bi trebao biti na maksimalnom rasterećenju gospodarstva, da imamo što više tvrtki, da što više zarađuju i što više uplaćuju u državni proračun.

Došli smo do zida, moramo napraviti reforme i u javnom sektoru, da postanemo država koja potiče i promovira poduzetništvo jer ćemo se jedino tako izvući iz ove krize”, poručila je Ivana Matić.

Facebook Komentari