Milanović omašio, put u Albaniju tituliran kao privatni; Helikopter nije dalmatinski pršut; Mislio sam i majku povesti, ali brod nije komforan

Screenshot: Nova TV

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na 1. sjednici Vijeća predsjednika RH za energetsku tranziciju. Nakon sjednice komentirao je svoj put u Albaniju zbog čega se njegov Ured već očitovao Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, te će se, kako smo danas objavili morati i dodatno očitovati, prenosi N1.

Kazao je da je javnost znala za njegov put u Albaniju, ali da je put omaškom tituliran kao privatni, prenosi N1.

“Veleposlanstvo zna da sam bio tamo… Išao sam u službeni posjet, koji smo greškom deklarirali kao privatni. Jedino je privatno kada idem na skijanje, ali i tada je o tome obavješteno veleposlanstvo, ja se privatno ne mogu ni kretati. Moj odlazak u Albaniju nije jedino mjesto na koje sam pozvan ovo ljeto i nije zadnji put na tom brodu, to je državni posao i moja dužnost. Ispričavam se na omašci”, kazao je predsjednik.

“U ovom Uredu ne izadje se putni nalog, ja ne uzimam devizne dnevnice, jedini motiv za putni nalog predsjednika je da uzmeš dnevnicu”, rekao je.

‘Ne želim prkositi Povjerenstvu’

“Ne želim prkositi Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Dokumentaciju imaju u MORH-u. Nisam ništa skrivao, a greškom sam naveo da je privatno”, kazao je i još jednom naglasio da je putbio službenog karaktera.

Rekao je da će o putu u Albaniju pričati i s premijerom. “Naravno da Vlada ne može konkretno znati o čemu sam konkretno razgovarao, kao što ni ja ne znam… Nije nužno da znamo sve, nego da se koordiniramo i da gledamo zajedničke pravce, metode ne moraju biti iste”.

Odlučio je da hrvatski mediji ne idu tamo. “Imate razne oblike druženja, ovo smatram primjerenim. Meni će netko doći, razgovarat ćemo… a vi pitate zašto mediji nisu obaviješteni o sadržaju. Tako sam odlučio”, dodaje.

‘Helikopter nije dalmatinski pršut’

Za put u Albaniju (brod i helikopter) potrošeno je više od 100.000 kuna.

Ponovio je kako nije koristio vojne resurse za privatne potrebe. Kaže i kako nije adresa za pitanja koliko to košta.

“Helikopter je sredstvo prijevoza. On mora letjeti. Koriste se prema procjeni službe sigurnosti. Vojni helikopteri imaju svoje resurse i broj sati naleta. Ne lete dovoljno. Letio sa mnom ili bez mene, svejedno je. Posade moraju biti trenirane, piloti moraju letjeti… Helikopter nije dalmatinski pršut koji sušite godinu dana, a onda ga smažete u dva dana. Mora se koristiti konstantno”, kaže Milanović. Odluka je osiguranja, kazao je, da se koristi helikopter.

‘Mislio sam i majku povesti, ali brod nije komforan’

S njim je na put, kaže, išla njegova supruga.

“Putovanje brodom je iscrpljujuće. Mislio sam i majku povesti, koja je stara, da mi bude blizu, ali ne zna bi li izdržala putovanje s obzirom na razinu komfora na brodu. To ne bi bilo protuzakonito”.

Rekao je i kako vojska ima dokumentaciju jer je i vojna izaslanica došla iz Makedonije u Albaniju. “Ja sam nešto što je evidentno javno, omaškom prikazao kao privatno”, ponovio je predsjednik države.

Podsjetimo, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u posjetu Albaniji bio je 12. i 13. kolovoza. Prvog dana posjeta iz Ureda Predsjednika priopćeno je da je Milanović predsjedniku Vlade Albanije Ediju Rami u posjet otputovao privatno i na njegov poziv.

25. kolovoza iz Ureda Predsjednika objavljeno je da je predsjednik Milanović putovao službeno: “Putovanje predsjednika Republike Hrvatske je bilo ju sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti. Napominjemo da prilikom svih posjeta, posebno kada se radio posjetima stranim dužnosnicima, predsjednik Republike Hrvatske uvijek predstavlja Republiku Hrvatsku.”, prenosi N1.

Facebook Komentari