Capak objasnio zašto zasad neće poslušati preporuku WHO-a o testiranju kontakata

U Hrvatskoj je danas 357 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Imamo 2560 aktivnih. U protekla 24 preminule su tri osobe. Preminuli su u Zadru, Vinkovcima i Splitu. U samoizolaciji je 8770 osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u četvrtak da se sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima covidom-19, trebaju testirati, pokazivale one simptome ili ne. To je preporuka stručnjaka WHO-a, upitanih na konferenciji za novinare o stanju u Sjedinjenim Državama gdje su epidemiolozi ocijenili da testovi nisu potrebni za one koji nemaju simptome bolesti.

Hoće li Hrvatska poslušati tu preporuku, komentirao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak:

“Ako kontakt i testiramo, oni svejedno moraju u samoizolaciju jer bez obzira na negativan PCR test bolest se može razviti nakon nekog vremena. Događalo se da su kontakti, prvo negativni pa onda pozitivni, zbog lažne sigurnosti u međuvremenu zarazili nekoliko osoba.

Naša je preporuka išla da se ljudi radije stavljaju u samoizolaciju ako je epidemiološka situacija čista. Razmatramo preporuku Svjetske zdravstvene organizacije iako smo svjedoci da se preporuke često mijenjaju. Prilagodit ćemo se kad vidimo sva obrazloženja te preporuke.”, prenosi N1.

Facebook Komentari