Bivša HDZ-ova državna tajnica Josipa Rimac ostaje u istražnom zatvoru još dva mjeseca

Foto: HDZ

Bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i nekadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac neće još napustiti Remetinec – u istražnom zatvoru ostaje još dva mjeseca, odlučio je nadležni sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu.

USKOK je zatražio produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Istražitelji moraju ispitati još šestero svjedoka po ranijim rješenjima, a nastavno na proširenje istrage i još 17 novih svjedoka.

Podsjetimo, Rimac je 29. lipnja produljen istražni zatvor za 60 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a USKOK je proširio istragu nje kao prvookrivljene i još 17 suokrivljenika koje se tereti za trgovanje utjecajem, poticanje na trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Rimac je uhićena 29. svibnja te je USKOK protiv nje i još 12 osoba dan kasnije pokrenuo istragu zbog zlouporaba položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i primanja te davanja mita.

Istraga je proširena 26. lipnja, a USKOK je donio rješenje o još jednom proširenju istrage temeljem kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Najnovijim USKOK-ovim proširenjem istrage protiv Rimac obuhvaćena su brojna zvučna imena bivših i sadašnjih državnih dužnosnika te čelnika pojedinih institucija i javnih poduzeća, a ovom aferom dosad su obuhvaćene 32 osobe.

Rimac je jučer u sklopu novog proširenja istrage ispitana u USKOK-u gdje je izjavila da se ne osjeća krivom, a iznoseći svoju obranu, nije željela odgovarati na pitanja tužiteljstva, piše RTL.

Uskok je nakon trećeg proširenja istrage protiv Rimac najavio ispitivanje još 33 svjedoka.

– Predlagali smo mjeru koja je sukladna ne samo ZKP-u, već i konvencijskom pravu, a to je izdržavanje istražne mjere pritvora u domu, uz elektroničku kontrolu., rekao je Anđelko Jureško, odvjetnik Josipe Rimac

– Josipa Rimac nije opasni, nije nasilni zatvorenik, dakle, ispunjava i tu pretpostavku, dodao je.

– U dosadašnjem tijeku postupka obrana nije stavila niti jedan dokazni prijedlog koji bi trebao ići u korist njihovoj branjenici. Cijelo vrijeme se samo napada sam kazneni postupak, rekao je pak Vjekoslav Tolnaj, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

– Primjerice, izvješće o pretresu jednog mobilnog uređaja ima preko 250.000 stranica. Dokumentacija je opsežna i treba određeno vrijeme da se ona pregleda, dodao je, piše HRT.

Facebook Komentari