Slovačka stavila Hrvatsku na svoju crvenu listu, Poljska zabranjuje letove iz naše zemlje

Hrvatska se od danas nalazi i na narančastoj listi Danske te crvenoj Slovačke, javlja N1. Dansko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je svoje sugrađane da ne putuju u Hrvatsku ako nije nužno. Slovačka je stavila Hrvatsku na crvenu listu od 2. rujna.

Osim Hrvatske na slovačkoj crvenoj listi su i Francuska, Španjolska, Nizozemska, Belgija i Malta, piše slovačka Pravda te dodaje kako se ne preporučuje putovati ni u Grčku koja je isto visokorizična, prenosi Jutarnji.

Ljudi koji se vraćaju iz zemalja na crvenom popisu morat će u karantenu u trajanju od 10 dana.

Vijest je objavio ministar zdravstva Marek Krajči, koji je rekao kako Slovačka ima visok broj uvezenih slučajeva i dodao kako su uvezeni slučajevi činili oko 24 posto svih slučajeva u kolovozu.

Pritom je naglasio kako je puno slučajeva uvezeno iz Češke, ali i iz Hrvatske, u kojoj je, kako kaže, zadnjih dana došlo do značajnog pogoršanja situacije.

“Ovaj tjedan Francuska i Hrvatska dodane su na popis zemalja u koje se obeshrabruje svako putovanje koje nije nužno, zbog povećanog broja infekcija. Brojevi SSI-ja (Institut Statens Serum) pokazuju da je stopa infekcija za Francusku 31.3 a za Hrvatsku 32.6. Dakle, te su zemlje iznad nacionalnog kriterija o stopi infekcija od 30”, stoji na stranici ministarstva.

Ministarstvo onima koji su već na odmoru u Hrvatskoj poručuje da mogu ostati do ranije planiranog datuma, no da minimiziraju rizik od zaraze, te da se trebaju testirati kad se vrate u domovinu, iako ne moraju ostati u izolaciji 2 tjedna. Ako se za posjet Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada ih se poziva da 14 dana provedu u karanteni pri povratku u Dansku.

Od 29. kolovoza u ponoć će za ulazak u Dansku Hrvati, ali i državljani drugih “karantenskih” zemalja poput Belgije, Francuske, Rumunjske ili Španjolske, trebati navesti razlog svog posjeta.

Facebook Komentari