Jeff Bezos postao je prvi čovjek na svijetu čija imovina sada vrijedi 200 milijardi dolara

Najbogatija osoba na svijetu, osnivač Amazona Jeff Bezos, bogatiji je nego što je ikada bio. Rast vrijednosti dionica Amazona za dva posto tijekom srijede povećao je neto vrijednost njegove imovine za 4,9 milijardi američkih dolara, odnosno oko 312 milijardi kuna, što ovog 56-godišnjaka čini prvom osobom na svijetu čije bogatstvo je premašilo 200 milijardi dolara, odnosno oko 1,27 bilijuna kuna, pišu 24sata.

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 890 milijardi kuna. Još se ne zna kako će supružnici podijeliti tu imovinu. Bezos je pokrenuo Amazon kao online knjižaru u svojoj garaži 1994. godine, kad su već bili u braku
Tako je Bezos u srijedu poslije podne vrijedio oko 90 milijardi dolara više nego Bill Gates, koji se smatra drugom najbogatijom osobom u svijetu, čije bogatstvo se trenutno procjenjuje na 116,1 milijardu dolara. Čak i kad se uzme u obzir inflacija, Forbes vjeruje da je Bezosovo bogatstvo najveće dosad prikupljeno.

Naime, kad je Microsoft dosegao vrhunac, 1999. godine, imovina Billa Gatesa vrijedila je 100 milijardi dolara, što odgovara vrijednosti otprilike 158 milijardi današnjih dolara.

Amazon je sada dosegao najvišu cijenu. Potaknuta promjenom potrošačkih navika koja je posljedica pandemije koronavirusa, dionice Amazona porasle su za gotovo 80 posto od početka godine, a neto vrijednost imovine Jeffa Bezosa, koja je 1. siječnja ove godine vrijedila oko 115 milijardi dolara, time je također porasla.

Oko 11 posto udjela koji Bezos trenutno drži u Amazonu čini više od 90 posto njegovog bogatstva. Također, posjeduje Washington Post, zrakoplovnu tvrtku Blue Origin i još neke dionice.

Bezos bi zapravo bio još bogatiji da nije prošao kroz najskuplji razvod u povijesti. Kad se prošlog srpnja razdvojio od bivše supruge MacKenzie Scott, pristao joj je dati 25 posto njegovog udjela u Amazonu, paket dionica koji sada vrijedi 63 milijarde dolara.

Čak i nakon što je početkom ove godine podijelila oko 1,7 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe, njegova bivša supruga je trenutno 14. najbogatija osoba na svijetu i druga najbogatija žena, iza nasljednice tvrtke L’Oréal Françoise Bettencourt Meyers.

Bezos nije jedini među IT divovima čije bogatstvo nezaustavljivo raste. Mark Zuckerberg u utorak je vrijedio 103,1 milijardu dolara, nakon što su dionice Facebooka samo u jednom danu porasle za 3,4 milijarde dolara. Taj porast nastavljen je i u srijedu, tako da je prikupio nevjerojatnih 6 milijardi dolara i sada vrijedi 109,1 milijardu dolara.

Bezosu, Gatesu i novopečenom ‘stomilijarderu’ Zuckerbergu pridružio se i predsjednik LVMH-a Bernard Arnault, koji se na ljestvici najbogatijih 12 ljudi prvi puta našao još prošle godine. Iako je njegova neto vrijednost pala na oko 80 milijardi dolara tijekom pandemije koronavirusa u ožujku, Arnault je u svibnju prešao sto milijardi i danas vrijedi oko 115 milijardi dolara. To ga čini trećom najbogatijom osobom na zemlji, s tim da je oko 90 milijardi dolara ‘siromašniji’ od Jeffa Bezosa.

Facebook Komentari