Odlični savjeti kako tjesteninu pravilno soliti, kuhati, servirati

Pazite koliko soli stavljate i nikako nemojte dodavati ulje tijekom kuhanja, što mnoge domaćice imaju običaj. Ulje će tjesteninu učiniti klizavijom i umak se na kraju neće dobro povezati s njom, prenose 24sata.

Preporuka je vodu za kuhanje tjestenine soliti tek kada proključa jer se sol tada brzo otopi. Ali, nećete puno pogriješiti i ako ju ubacite u hladnu vodu, no u tom slučaju malo je promiješajte da se brže otopi jer sol zna malo nagrizati neke lonce za kuhanje.

Količina koju treba dodati, to je prava misterija mnogih, no postoji jednostavno pravilo – žlica do žlica i pol soli na svakih 450 grama tjestenine, prenosi Reader’s Digest.

Količina soli može varirati ovisno o tome koliko slana jela volite te o umaku koji planirate dodati, pa ćete ipak ponekad morati sami procijeniti. Na primjer, ukoliko je umak slaniji jer u njemu su inćuni, pršut ili puno parmezana, tada dodajte manje soli u vodi tijekom kuhanja.

Također, imajte na umu da je važno kuhati tjesteninu u dovoljnoj količini vode. Pravilo je litra vode na 100 grama tjestenine.

Još nekoliko pravila kod pripreme tjestenine:

Neki ljudi imaju dilemu – kakva sol je najbolja? Odgovor bi bio – klasična morska sol je sasvim dobra.
Važno je i da na kraju kuhanja, nakon cijeđenja, tjesteninu ne ispirete hladnom vodom, to je velika pogreška. To je ‘kao pranje automobila po kiši’. Sva sol, koja je ostala na površini i sav škrob, koji pomaže da se tjestenina dobro sljubi s umakom – otići će, kaže chef Christian Lorenzini, jedan od najboljih talijanskih kuhara u Moskvi.

Kada je količina tjestenine u obroku u pitanju, i tu postoji pravilo – 100 grama suhe tjestenine po osobi.
Voda od kuhanja tjestenine može se iskoristiti za zgušnjavanje umaka ili kao dodatak drugim jelima.
Na porciju tjestenine stavlja se između 90 i 120 grama umaka, ovisno o kakvom umaku se radi. Recimo, ako je umak gust i hranjiv, stavi se 90 grama, savjetuje chef Lorenzini.

Tjesteninu kuhajte na srednje jakoj vatri, da voda lagano ključa.

Želite li da vam tjestenina bude al dente, vrijeme kuhanja navedeno na ambalaži smanjite za 10 posto. Na primjer, piše li deset minuta, kuhajte devet.

Tvornička tjestenina se kuha duže od domaće jer je više suha.

Facebook Komentari