Komunistički zločini: Slovenci otkrili još jednu masovnu grobnicu ispunjenu uglavnom likvidiranim civilima

Predstavnici vladinog povjerenstva za rješavanje pitanja skrivenih groblja predstavili su jučer otkriće nove masovno grobnice na području Kočevskog Roga. Otkriveni su ostaci i predmeti, što sugerira da je bilo oko 250 žrtava, uglavnom mlađih muškaraca, ubijenih u jesen 1945.

Sanitarno čišćenje izvršeno je početkom srpnja. I u jami i na njenom rubu otkrivena je znatna količina streljiva, na temelju čega zaključuju da su se pogubljenja događala na rubu jame. Međutim, analiza rana na ulazima i izlazima na lubanjama pokazala je da se za ubojstva koristilo automatsko oružje. Pronađeni su i fragmenti najmanje šest ručnih bombi i nekoliko neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Trupla su kasnije prekrivena šljunkom i stijenama. Budući da su na njima pronađeni i posmrtni ostaci, zaključuju da su neke osobe nakon ukopavanja bačene u špilju. „Pretpostavljamo da su to zatvorenici koji su napunili špilju, a na kraju su i sami u njoj završili. Preliminarna antropološka analiza pokazuje da su otkriveni posmrtni ostaci oko 250 jedinki, uglavnom civila. Za sada je poznato da su gotovo sve žrtve muškarci, s barem jednom ženskom osobom, ali vjerojatno ne više od pet. Nije bilo mlađih od 15 godina, a prilično ih je bilo u ranim 20-ima, prenosi e-maribor.

Facebook Komentari