Predstavljene upute za početak škole: Tko mora nositi maske, što u slučaju zaraze u školi, kako osigurati razmak

”Škola počinje 7. rujna i gotovo, u svim županijama”, jedino je što je rekao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nakon sastanka Nacionalnog sa županijskim stožerima civilne zaštite.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak školske godine rekla je da postoje različiti rizici kod djece različite dobi.

”Rijetki su prijenosi zaraze s djeteta na ukućane i nastavnike”, rekla je. Kaže da su ocijenili da je škola jednako sigurna za djecu kao i dom, u slučaju da nema lockdowna jer mogućnost zaraze uvijek postoji.

”Svaka škola i vrtić treba upute prilagoditi svojim specifičnostima”, rekla je. Kaže da je osnovno pravilo da ne ide u školu onaj koji ima simptome ili je zaražen. Treba paziti na razmak i pojačati higijenu.

Kako će izgledati predmetna nastava
Predmetnu nastavu je potrebno oragnizirati da učenici što manje dolaze u kontakt s drugima, dvosatna ili trosatna nastava, da nastava ne počinje za sve u isto vrijeme, dvosmjenska nastava. U razredima s većim brojem djece, ako nema drugog rješenja, mogu se organizirati alteracije – jedan tjedan pohađanje nastave u školi, drugi od kuće ili druge kombinacije.

Maske su obvezne kod intimne njege male djece, za roditelje kad dolaze u škole, u javnom prijevozu, za nastavnike kod nastave u kući učenika, za pomoćnike u nastavi, komunikaciju među nastavnicima, za učenike od 5. do 8. razreda ako se ne može postići razmak od 1,5 metra do 2 metra (za srednjoškolce).

”Ako ima razmaka, ne moraju nositi maske”, objasnila je. Maske će morati nositi učitelji ostalih predmeta u razrednoj nastavi (engleski, npr.), za komunikaciju nastavnika s drugim odraslim osobama, na hodniku škole…

Što ako dijete ima simptome?

Neće se mjeriti temperatura djeci kod ulaza u školu, ali se apelira na roditelje da izmjere temperaturu prije odlaska u školu, starija djeca sama to trebaju raditi. Za mlađu djecu i predškolsku dob trebat će se upisati temperatura.

”Kad se utvrdi da neko dijete ima simptome, ne dolazi u školu. Ako se dogodi u školi, odvaja se od drugih učitelja i pozivaju se roditelji da dođu po njega”, objasnila je postupak. Ravnatelj mora obavijestiti epidemiologa ako ima više djece sa simptomima. Tada započinje epidemiološki nadzor. Ako je netko pozitivan, djeca koja su bila u kontaktu (vrtićka gripa, razred) ići će u mjeru samoizolacije.

Putovanja u školi – treba organizirati tako da putuju zajedno oni koji su u istom razredu.

Ministar predstavio upute

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs naglasio je da je razlika pohađanja škole od 1. do 4. razreda i onih u višim razredima. Mlađi su u jednom razredu, ne idu vani, ne miješaju se. Ta djeca ne moraju nositi masku, učitelj drugog predmeta mora imati masku. Nema spajanja s djecom drugog razred i stvaranja novih grupa.

Viši razredi će se dijeliti, kako bi djeca mogla sjediti bez maski. Ako je učinica premala i ne mogu imati distancu, nosit će maske, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari