Trump: Ovo je povijesni dan, prekretnica u borbi protiv korona virusa

Kao što je i najavljeno, američka Agencija za lijekove i hranu autorizirala je terapiju konvalescentnom plazmom. Donald Trump je na izvanrednoj konferenciju za novinare ovo nazvao povijesnom prekretnicom u borbi protiv Covida.

– Ovo je stvarno povijesni dan. Radi se o moćnoj terapiji pomoću koja omogućava transfuziju vrlo jakih antitijela iz krvi oporavljenih pacijenata kako bi pomogli pacijentima koji se bore s infekcijom. Rezultati pokazuju da je to liječenje izuzetno uspješno – rekao je Trump na press konferenciji i pozvao ljude koji su se oporavili od Covida-19 da doniraju svoju krv.

Podsjetimo, znanstvenici su već ranije rekli kako se tu ne radi o nikakvoj revolucionarnoj metodi, već o terapiji koja je već iskušena na 70.000 pacijenata. Doduše, dodaju da ta takva terapija ima jako dobrih strana, ali da se ne radi o nikakvoj prijelomnoj točki borbe protiv Covida. Upozoravaju da je još uvijek puno nepoznanica o liječenju konvalescentnom plazmom i prije sve – ne znaju je li djelotvorna, prenosi Jutarnji list.

Trump je na konferenciji za medije ustvrdio da su istraživanja pokazala kako plazma preboljelih korona virus kao terapija novooboljelima smanjuje smrtnost za 35 posto.

Facebook Komentari