Ne čekaju ministarstvo: U svim školama Primorsko-goranske županije djeca će nositi maske

Foto: PU zagrebačka

U Hrvatskoj je jučer bilo 306 novozaraženih korona virusom. Novi rekord našu je zemlju stavio među najgore u Europi po kumulativnom broju zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, pišu 24sata.

Po tome mjerilu, Hrvatska je na vrhu crne liste, uz Španjolsku i Francusku, Luksemburg i Belgiju, Rumunjsku i Maltu.

Nažalost, s dolaskom jeseni očekuje se pogoršanje. Epidemiolog Branko Kolarić za Novi list je izjavio da bi miješanje korona virusa i drugih bolesti moglo dovesti zdravstvo do ruba.

– U kasnu jesen i zimu čeka nas sezonska pojava drugih respiratornih bolesti zbog kojih će se, uslijed simptoma kašljanja i kihanja, lakše prenositi i novi korona virus. Vjerojatno će se dob zaraženih pomaknuti prema starijoj populaciji pa očekujemo i više osoba s težom kliničkom slikom i lošijim ishodom bolesti – kaže Kolarić.

Roditelji školske djece u Hrvatskoj i dalje iščekuju odluku o tome kako će i hoće li ona uopće ići u klupe. Jučer su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN-ov dječji fond (UNICEF) objavili da bi djeca starija od 11 godina trebala nositi maske.

Iako su do sada stručnjaci obiju organizacija naglašavali da mlađa djeca ne bi trebala nositi maske, sad kažu da bi se i to trebalo revidirati na područjima gdje dolazi do intenzivnog prijenosa virusa.

U Njemačkoj su djeca već krenula s maskama u škole, a neke županije su također spremne na tu mjeru, barem za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjoškolce.

Primorsko-goranska županija nije čekala Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje očito oklijeva oko donošenja mjera i preporuka za početak nastavne godine (najavili su ih za ponedjeljak), nego su razradili vlastite mjere.

Župan Zlatko Komadina i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin objavili su da će u svim školama kojima je njihova županija osnivač sat trajati 40 minuta, nastava neće svim razredima počinjati istovremeno, bit će više blok-satova, čak i trosatova, a na tjelesnom neće biti kontaktnih sportova.

Županija je odlučila za sve učenike osnovnih škola nabaviti platnene maske, a za srednjoškolce vizire.

Ta županija nabavlja ukupno 22.000 platnenih maski, sapune, dezinfekcijska sredstva i toplomjere. Nastavnicima se sugerira da se što manje okupljaju u zbornicama, a upitno je i kako će se organizirati prehrana u blagovaonicama.

Facebook Komentari