Kineska kompanija proizvela cjepivo protiv korone, Indonezija naručila 50 milijuna doza

U svijetu je više od 23 milijuna zaraženih koronavirusom. Na prvo mjesto izbila je Indija, a virus se u posljednje vrijeme ponovno ubrzano širi i u europskim zemljama. Istodobno, dvjestotinjak farmaceutskih kompanija diljem svijeta natječe se u proizvodnji učinkovitog cjepiva, piše HRT.

Kina je objavila da ima 12 novih slučajeva koronavirusa, a kineska farmaceutska kompanija da je proizvela cjepivo protiv koronavirusa koje je djelotvorno za sve vrste virusa. Indonezija, gdje su provođena testiranja cjepiva u trećoj fazi, već je naručila 50 milijuna doza, piše HRT.

– Naš proizvodni kapacitet je 300 milijuna doza godišnje, što može zadovoljiti domaću potražnju i zahtjeve nekih zemalja. Obećali smo nekim zemljama prioritet kao i Kina. To znači da će 300 milijuna doza biti osigurano za zemlje s visokom stopom zaraze, uključujući Indoneziju, kazao je Yin Weidong, direktor tvrtke Sinovac Biotech Ltd.

U posljednje vrijeme virus se najbrže širi u Indiji. Više je od 70 tisuća novih slučajeva na dan, ukupno više od 3 milijuna ukupno zaraženih. Pokazalo se kako je skoro trećina testiranih u New Delhiju preboljelo koronavirus. Mnogi nemaju povjerenje u državnu medicinsku skrb.

To dokazuje i izjava jednog stanovnika stanovnik Hyderabada koji kaže:

– Mislim da je bolje liječiti se u privatnim bolnicama i ne ovisiti o vladi, jer mislim da se vladine bolnice ne brinu dovoljno o pacijentima kao privatne.

Od početka srpnja broj novozaraženih u porastu je u Španjolskoj i prelazi 3 000 novozaraženih na dan. Zbog toga Španjolci provode masovna tetiranja. I Rumunjska od kraja srpnja uglavnom ima više od 1000 novozaraženih, ali unatoč širenju zaraze crnomorske plaže su prepune, a socijalna distanca se uglavnom ne poštuje.

Zbog porasta broj novozaraženih pojedine zemlje pripremaju nove epidemiološke mjere, ali Ircima se nimalo ne sviđa pomisao na novu karantenu, zbog čega su prosvjedovali u Dublinu. Prosvjednici epidemiološke mjere nazivaju nepotrebnim i neustavnim, piše HRT.

Facebook Komentari