Za više okusa i nutrijenata: Kad se dodaje koji začin u kuhanju

Čak i najjednostavnija jela mogu postati vrhunska uz dodavanje nekoliko začina – u pogledu ukusa i prehrambene vrijednosti. No postoji li optimalno vrijeme za dodavanje začina tijekom procesa kuhanja i može li pogrešno umanjiti učinke?

Da biste maksimalno iskoristili svako jelo, mbg je okupio mišljenja stručnjaka za hranu radi uvida u najbolje vrijeme za dodavanje različitih začina tijekom kuhanja i zašto, prenose 24sata.

Bosiljak, peršin, luk, vlasac i kopar lako je i jeftinije uzgojiti kod kuće, a dodaju li se jelima u svježem obliku, daju neusporedivo bolju aromu od kupovnih ili sušenih začina.

Sušeni začini koriste se na početku kuhanja, a svježi se dodaju na kraju, glavno je pravilo vrhunskih kuhara za izvlačenje najviše arome iz jela.

Kad pokušava postići najviše okusa od svakog začina, stručnjak za začine, dr. Kanchan Koya, preporučuje dodavanje različitih začina, ljekovitog bilja ili povrća u svakom koraku kuhanja.

U tradicionalnim indijskim jelima, poput curryja ili gulaša, ona kaže da je dodavanje cijelih začina u vruće ulje prvi korak. Slijede aromatični začini, poput češnjaka, đumbira i luka. Na kraju pospite suhim začinima u prahu. Ova metoda slojeva svaki put osigurava bogato, nijansirano i ukusno jelo.

Kako bi dobili još više okusa od svakog začina, kuhar Akhtar Nawab kaže da ih poprži prije kuhanja.

– Svi začini imaju u sebi esencijalna ulja, a da bi ih se oslobodili, moraju se aktivirati toplinom – objašnjava on u svojoj knjizi Good for You.

Što se tiče prehrane, toplina može aktivirati određene spojeve, ali druge deaktivirati. Zbog toga je važno dodati začine i na početku i na kraju procesa kuhanja, objašnjava Koya.

Kurkuma, na primjer, sadrži moćan spoj zvan kurkumin, koji je proučavan zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Nažalost, kurkumin se ne apsorbira uvijek dobro u tijelu. Da bi ta svojstva bila više raspoloživa, Koya kaže da ih treba aktivirati toplina i masnoća. Drugim riječima, dodavanje kurkume vrućem ulju na početku procesa kuhanja je najbolji način da se osigura optimalna prehrana.

Prema jednom istraživanju, klinčić i cimet uspjeli su zadržati svoja antioksidacijska svojstva kada se zagrijavaju, stoga ove sastojke možete dodavati na početku ili u sredini procesa kuhanja.

U istoj studiji muškatni oraščić zapravo je pokazao porast svoje sposobnosti u borbi protiv aktivnosti slobodnih radikala kada se zagrijavao.

Facebook Komentari