Poljski veleposlanik poslao pismo zahvale HGSS-u: To je izraz ljudske solidarnosti

Potraga za nestalim Poljakom na Biokovu počela je 31. srpnja. Nesretni Poljak nestao je na Biokovu, gdje je želio otrčati planinsku rutu od 20 km. Navodno je u spuštanju s planine skrenuo s planirane rute i uputio se težom stazom prema podnožju, pišu 24sata.

Sa suprugom je razgovarao mobitelom u 12.18 sati i rekao joj je da se vraća niz strmine. Već oko 15 sati nije joj se više javljao na mobitel, nakon čega je ona nazvala 112 i potraga je uskoro počela.

Na potragu Poljaka utrošena su golema ljuska i materijalna sredstva, a HGSS-u se osobno zahvalio i veleposlanik Republike Poljske u Zagrebu, Andrzej Edward Jasionowski, koji je poslao priopćenje ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine ministre,

na Vaše ruke želim uputiti izraze mog najvišeg priznanja i zahvalnosti pripadnicima makarske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja, koju vodi Ante Kukavica. Pripadnice makarske stanice proveli su spasilačku akciju, koja je za cilj imala pronalazak poljskog državljanina nestalog 31. srpnja 2020. na Biokovu.

Potpuno sam svjestan koliko su opasni, teški i iscrpljujući bili svi napori koji su se tijekom deset dana bez prestanka poduzimali spasitelji te kakve je financijske izdatke akcija povukla sa sobom. Ta desetodnevna akcija bila je ne samo prikaz profesionalizma najvišeg stupnja i velikog angažmana, nego i izraz čisto ljudske solidarnosti, što nikada nećemo zaboraviti.

Nisam u stanju doprijeti do svake osobe, stoga na Vaše ruke upućujem i za Vašim posredništvom zahvaljujem i svima ostalima uključenima u akciju pronalaska: pripadnicima drugih stanica HGSS-a koji su nesebično višekratno ugrožavali svoje živote kako bi pomogli poljskom državljaninu, zahvaljujem se predstavnicima vojske i ratnog zrakoplovstva, zahvaljujem članovima hrvatskih planinarskih društva i svima onima, koji su pokazali veliko srce sudjelujući u traganju za poljskim državljaninom.

Hrvatski spasitelji ponovno su dokazali da je slava koja ih okružuje ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu, u potpunosti zaslužena. Upućujem im duboki naklon i želim što manje spasilačkih akcija – a ukoliko će one biti neophodne – da završe s uspjehom.

S poštovanjem,

Andrzej Edward Jasionowski

HGSS je priopćenje objavilo na službenim stranicama Facebooka.

Facebook Komentari