Pčelarima kojima su ubili pčele pomaže EU, ali oni su neutješni

Iako još nema točnog uzroka masovnog trovanja pčela u Međimurju, gdje je početkom lipnja stradalo oko 60 milijuna pčela u oko 1150 košnica, pčelari će dobiti odštetu, pišu 24sata.

Poručio je to Željko Trupković, predsjednik Udruge pčelara Agacija.

– Na internetskoj stranici e-Savjetovanje objavljen je Prijedlog Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u Međimurskoj županiji, prema kojemu je oštećenim pčelarima predviđena financijska pomoć u iznosu od milijun kuna. Ovisno o broju košnica i pčelinjih zajednica pčelari mogu kao pomoć za izgubljenu dobit računati najviše na 830 kuna po košnici. Taj iznos može biti i manji, a sve ovisi o procjenama o broju uništenih pčelinjih zajednica – precizira Trupković.

Međimurski župan Matija Posavec odmah je proglasio prirodnu nepogodu i time omogućio da se realizira ova pomoć pčelarima.

Trupković nam je rekao da je u pripremi mjera i Ministarstva poljoprivrede, koja bi na jesen uključila i pomoć za kupnju novih košnica.

Hrvatski pčelari već nekoliko godina zaredom bilježe gubitak zbog slabog unosa nektara i manje količine meda koji dobiju od pčela.

– Po meni, glavni razlog su velike klimatske promjene. Ove godine imam oko 50 posto manje meda nego prošle godine. Računao sam da će ga od proljeća pa sve do ljeta biti oko devet tona, ali nemam ga više od četiri tone. Nešto je bilo proljetnog voćnog meda, uljana repica iz meni nepoznatog razloga uopće nije medila, bagrem je obećavao, a onda je uslijedio mraz i sve je otišlo u propast. Suncokret koji je trebao mediti dva tjedna medio je svega dva dana. Pčelarsku sezonu je donekle spasio kesten, mislim na nas seleće pčelare. Ali kad se sve sabere, prvenstveno mislim na troškove selidbe, onda je to jako slabo. Što se tiče bolesti kod pčela, osim sporadičnog trovanja, kojeg je bilo, bilo je slučajeva i nestanka matica, što je nekim pčelarima donijelo nove probleme. Tako nam već prolazi nekoliko godina, bojim se da će samo oni najuporniji opstati tako da bi mogli imati još manje domaćeg pravog meda – rekao je Milan Božić, pčelar iz Nurkovca kraj Požege.

Facebook Komentari