Ostanite vitki: Jedite polako i osjetite svaki zalogaj koji jedete

Možda je potpuni mit da se Francuskinje ne debljaju, ali sigurno je da neke Francuskinje izgledaju kao da uživaju u finoj hrani, a ipak održavaju vitkost. Francuskinje ostaju vitke jer polako uživaju u svojoj hrani i svjesne su onoga što jedu, pišu 24sata.

– Parižanka nikada ne bi popila kavu u jednom potezu, a zatim pojela jedan kroasan. Umjesto toga, ona polagano ispija kavu, nakon čega slijedi zalogaj kroasana, a zatim i žlica jogurta. Ona polako miješa okuse i teksture, uživajući u svakom zalogaju – priča nutricionistkinja Jane Clarke za Daily Mail koja trenutno živi u Parizu.

Na kraju obroka Parižanke se osjećaju zadovoljno, emotivno i fizički, jer ne samo da su uzele vremena za uživanje u svojoj hrani, već je i njezin mozak imao priliku registrirati da je pojela. To uklanja potrebu za prejedanjem. A s obzirom da se osjeća ispunjeno, manje je vjerojatno da će posegnuti za grickalicom sat kasnije.

Kada se pogleda situacija s pretilosti u Velikoj Britaniji, više od 63 posto odraslih u Velikoj Britaniji ima prekomjernu težinu, a gotovo trećina (28 posto) je pretilo. Sve to omogućuje veći rizik od kroničnih bolesti, od određenih karcinoma i dijabetesa tipa 2, do koronarne bolesti srca, moždanog udara i depresije.

Pokušaj gubitka kilograma može se činiti kao pretežak potez, a neuspjeh može umanjiti volju da se vratimo dijeti.

Ono što je najgore kod mnogih dijeta je što primjerice mnogim ljudima jedenje niskomasne hrane ne pruža nikakvo zadovoljstvo te oni to zadovoljstvo žele postići nekom grickalicom ili masnijom hranom.

Primjerice, jedete jogurt s niskim udjelom masnoće, on ima po vama nedovoljno dobar okus, a u ustima ostavlja vodenast osjećaj. Željeli biste pojesti punomasnu hranu ili neku grickalicu kako biste pokušali postići oralno zadovoljstvo koje ste propustili.

Razlika između blage, nemasne, restriktivne prehrane i one koja vas ispunjava svim divnim ukusima i teksturama je poput razlike između seksa u istom položaju mjesec dana i isprobavanja novih položaja i iskustava.

Čak i ako imate samo 15 minuta za ručak, možete isključiti telefon, isključiti računalo i usredotočiti se na hranu i sve senzacije koje vam ona donosi – aromu, teksturu i slično.

Uzmite male zalogaje i napravite stanku između svakog. Vaš mozak primjećuje svaki vaš pokret. Manji zalogaji znače više, što će učiniti da se osjećate punije.

Ako jedete čokoladicu dok vozite, previše ste zaokupljeni upravljačem i gledate cestu da biste se usredotočili na ono što stavljate u usta, tako da vaš mozak neće registrirati hranu koju ste stavili u svoje tijelo.

Nakon svakog zalogaja popijte mali gutljaj vode kako biste očistili usnu šupljinu da možete uživati i okusiti svaki sljedeći zalogaj.

Što više osjećamo tjelesno i osjetilno zadovoljstvo, to više uživamo u onome što jedemo i pijemo, to ćemo biti sretniji kad završimo obrok.

Ako ovo pretvorite u naviku polako će vam, ali sigurno, trebati manje hrane da biste se osjećali punije – što znači da ćete potrošiti manje kalorija i izgubiti suvišnu težinu koja dovodi u rizik vaše zdravlje.

Kad imate iste obroke uvijek iznova, istu zdjelu tjestenine, ili se oslanjate na prerađenu hranu i jedete jela bez razmišljanja ili osjećaja uživanja, vaše tijelo jednostavno ne zna da je pojelo i želi još više.

Osigurajte da su na vašem tanjuru najmanje tri okusa (i, u idealnom slučaju, pet ili šest) i pojedite ih pojedinačno, tako da vaše tijelo, mozak i osjećaji imaju priliku registrirati ih.

Nemojte mjeriti porcije, nego jedite polako.

Ne bojte se dodati ukusno maslinovu ulje u salatu ili malo morske soli ili slično.

Slina i drugi probavni sokovi nastaju kada jedemo hranu koja pruža pravo zadovoljstvo. Zato toliko mnogo dijeta dovodi na kraju do žudnje i neuspjelih planova prehrane.

Takva hrana nudi malo zadovoljstva i za nekoliko minuta vaše tijelo želi više – pravu hranu s pravim okusom.

Facebook Komentari