Često nedostaje jasan stav Hrvatske prema Orbanovim porukama

Orban je govorio na inauguraciji spomenika posvećena Trianonskom ugovoru, potpisanom nakon I. svjetskog rata kojim se ponovno promijenila karta Europe.

To da Viktor Orban i nakon stotinu godina od Trianona koristi raspad Austro-Ugarske kao nacionalnu tragediju kojom potpiruje nacionalne strasti i dobiva glasove, nije nepoznanica.

No, inauguraciju spomenika postavljenog preko puta mađarskog parlamenta danas koristi kao pozornicu za poruku da se srednjoeuropski narodi moraju okupiti pod poljskim vodstvom zbog sljedećeg problema Zapadne Europe:

“Zapadna Europa odustala je od … kršćanske Europe, i umjesto toga eksperimentira s bezbožnim svemirom, duginim obiteljima, migracijama, otvorenim društvima”, okomio se Orban u govoru.

U doba kada je Europa pred golemim izazovima zbog pandemije i recesije, pitanje vladavine prava i dalje stoji u srži Unije i odgovora na krizu.

U Mađarskoj koncem srpnja održani su veliki prosvjedi zbog gušenja medijskih sloboda, a prošli vikend,u Budimpešti s općinskih zgrada bačene su dvije zastave duginih boja. Na to je oštro reagiralo američko veleposlanstvo rekavši da se neonacističke skupine ne bi smjele tolerirati. Isti ti, svojim postupcima i brutalnim planovima se javno hvale.

Elod Novak tako identificira svoj neprijatelja, pa kaže: “Trebamo udružiti snage na međunarodnoj razini kako bi se borili protiv homoseksualnosti. LGBT zajednica vodi propagandu po cijelom svijetu, zato naš pokret objavljuje rat protiv njih.”

Dok su Mađarska i Poljska i dalje pod metom kritika zbog stanja ljudskih prava, priča o karti Velike Mađarske do Trianona, stalno se poteže. Pod njom se često slika sam Orban.

Odnose Budimpešte i Zagreba komplicira odnos INA-e, no često izostaje jasan službeni stav Hrvatske prema Orbanovim porukama poput one današnje.

Ministarstvu vanjskih i europskih poslova poslali smo upit vezan uz to kako, obzirom na hrvatske vanjskopolitičke odrednice reagira na Orbanov govor u kojem se nipodoštava LGBTQ populaciju, ateiste i migrante. Do početka Dnevnika nije došao odgovor.

Facebook Komentari