Markotić o Slovencima: Broj oboljelih je ništa na broj turista

Sutra ćemo vidjeti što će kolege iz Slovenije preporučiti i što će učiniti njihova vlada. Imamo jako puno turista iz Slovenije, koji imaju svoje kuće, nekretnine, apartmane. Cijeli opći dojam je da se osjećaju sigurno – rekla je Alemka Markotić za Dnevnik Nove TV i naglasila da je 50-ak oboljelih ništa na ukupni broj slovenskih turista, prenose 24sata.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ komentirala je velik broj zaraženih i rekla da sada testiraju prema indikacijama, zbog simptoma ili rizičnih situacija, ali i kaže kako je ovo zajednički posao.

– Sad je situacija malo drugačija. Sad je puno više asimptomatskih i sa blagim simptomima, ali su svjesni da se vraćaju u radne sredine i u obitelji, što je preporuka – kaže Markotić.

Dodaje da se na početku epidemije zbog ograničenog broja testova testiralo koliko je trebalo, a da se sad ide u više testiranja jer su pale cijene.

– Klinika testira oko 250 ljudi dnevno, imamo dovoljno kapaciteta i možemo testirati do 1400 uzoraka i možemo pokriti dio građana i turista – rekla je.

Naglašava kako sada imamo jako puno inficiranih s blažim simptomima ili bez simptoma, ali da ćemo se na jesen i zimu morati puno odgovornije ponašati.

– Cijelo vrijeme se pripremamo, kao i cijeli sustav. Stekli smo dosta iskustva, naša ograničenja su ljudski i infrastrukturni kapaciteti – koji bi trebali biti u sljedećim godinama riješeni – rekla je.

Facebook Komentari