Ministrica turizma o crvenoj listi: Očekujemo da bi Austrija mogla promijeniti mišljenje

Austrija je odbila zahtjev Hrvatske da umjesto stavljanja cijele zemlje na epidemiološku crvenu listu uvede tu mjeru samo za određene dijelove Hrvatske. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je u utorak navečer u HRT-ovoj Temi dana kako očekuje da bi Austrija mogla promijeniti mišljenje, prenosi Jutarnji.

Svi povratnici s godišnjih odmora u Austriji moraju pokazati aktualni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju. U isto vrijeme Slovenija razmišlja o uvođenju karantene ovog vikenda za sve povratnike iz Hrvatske.

– Odluku ćemo donijeti u četvrtak navečer. Ljudi moraju imati dovoljno vremena. Ali prije početka sljedećeg tjedna realno je očekivati da će taj rok isteći. Hoće li taj rok biti u noći sa subote na nedjelju ili s nedjelje na ponedjeljak, u ovom trenutku ne mogu reći, rekao je Jelko Kacin, glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19.

Ministrica Brnjac rekla je u HRT-ovoj Temi dana da ništa nije prepušteno slučaju te da redovito razmjenjuju informacije i kontaktiraju sa slovenskim kolegama, daju im transparentne podatke o brojkama po županijama, kako bi mogli vidjeti da nisu sve županije u istoj situaciji, odnosno da ih samo dvije imaju porast broja oboljelih.

– Očekujemo da uzmu u obzir kakvo je stanje po županijama jer to su relevantni podaci i oni su upoznati s tim, rekla je Brnjac.

– Mislim da bi se mogla takva nekakva odluka s njihove strane i očekivati, dodala je.

Što se Austrije tiče, kaže, lista se revidira i mijenja se otprilike svaka dva tjedna.

– S obzirom na nove mjere Stožera, očekujemo da bi i Austrija isto mogla promijeniti svoje mišljenje vezano uz Hrvatsku, rekla je Brnjac.

Na pitanje hoće li Hrvatska uzvratiti istim mjerama poručila je da ne bi govorila o reciprocitetima.

Brnjac je rekla i da ima informaciju da u hotelima nema niti jednog zabilježenog oboljelog jer se svi pridržavaju strogih epidemioloških mjera. Također je rekla da je broj turista oboljelih u Hrvatskoj zanemariv.

Ministrica je rekla da nam je pomoglo što smo autodestinacija, ali je istaknula i da Dubrovačko-neretvanska županija u kolovozu bilježi sve bolje rezultate, dodavši da posebno vesele dobre najave aviokompanija za rujan i listopad.

Što se sportskih natjecanja tiče, ona će se sigurno održavati, ali Stožer je donio određene mjere – trećina gledatelja smije biti na tribinama, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a HNL je sam odlučio da neće imati gledatelja, rekla je Brnjac.

Facebook Komentari