Mađarski ministar objavio da rješava krizu, a zapravo krstario Jadranom na luksuznoj jahti

Kako izvještava mađarski portal Atlatszo, jedan od rijetkih preostalih nezavisnih medija, mađarski ministar vanjskih poslova u protekla 24 sata objavio je čak dvije fotografije na kojima je prikazan kako zabrinuto rješava spor u Bjelorusiji, piše Večernji.

Na jednoj tvrdi kako je razgovarao s ministrima vanjskih poslova baltičkih zemalja, potom s premijerom Orbanom, dok na drugoj objavljuje da se oko rješavanja bjeloruske krize angažirao i kroz razgovore s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove Josepom Borrellom te njemačkim kolegom Heikom Maasom.

U nedjelju, 16. kolovoza, ovaj portal je fotografirao ministra na luksuznoj jahti u vlasništvu malteške offshore tvrtke u vlasništvu poduzetnika Laszla Szijja, vlasnika velike građevinske tvrtke Dunaaszfalt koji je zahvaljujući bliskim vezama s vlašću Viktora Orbana dogurao do četvrtog mjesta na Forbesovoj listi najbogatijih Mađara.

Vlasnik spomenute jahte Lady MRD malteška je offshore tvrtka L&L Charter pod kontrolom spomenutog mađarskog biznismena, a kako podsjeća Atlatszo, više puta ju je koristio i sam Orban, nakon što bi na hrvatsku obalu stigao luksuznim privatnim zrakoplovom registriranim u Austriji. Jahta je između 8. i 11. kolovoza bila usidrena u šibenskoj luci, odakle je 12.8. otplovila u blizinu splitske zračne luke, gdje Atlatszo pretpostavlja da ju je preuzela posada koja je prevozila Szijjarta.

Ministar vanjskih poslova i njegova obitelj uputili su se na Vis, a s najudaljenijeg hrvatskog otoka otplovili su prema Kornatima, da bi u nedjelju tijekom dana s otoka Žut ponovno krenuli prema Splitu. Mađarski portal tvrdi kako je posada broda bila vidno zatečena pojavom gumenjaka s kojega su fotografirali Szijjarta i njegovu suprugu, te kako su tek nakon 5 minuta brzo napustili Kornate.

Mađarski premijer Viktor Orban je početkom srpnja, zabrinut rastom broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, poručio svojim građanima da se više odmaraju na Balatonu, a manje na Jadranu. Njegov ministar ga, čini se, nije poslušao.

Facebook Komentari