Capak: Izračunali smo koliko traje razgovor s kontaktom, fali nam 159 djelatnika

“Horizontalna se mjera odnosi na sve. Na intenzivnoj leži više djece zajedno i zato su donesene takve mjere. One ustanove koje su imale mogućnosti, infrastrukturne, trijažne i druge, samoinicijativno su produžile trajanje posjeta. To je doneseno da bi se djeca zaštitila, kako bi im se zaštitilo zdravlje”, rekao je Krunoslav Capak, javlja N1.

Kazao je i kako 15 minuta za pojedine odjele intenzivne njege ostaje na snazi.

“To je preporuka, a za specifične se situacije mogu odrediti duže posjete bez ograničenja. Ako su terminalni bolesnici to bi moglo biti i puno duže”, rekao je.

Pojasnio je kako su u problemu s kadrovima koji bi mogli raditi na otkrivanju kontakata zaraženih.

“Mi smo izračunali koliko prosječno traje razgovor s kontaktom i sada nam fali 159 djelatnika u zemlji. Računali smo da na svakog zaraženog ide 10 kontakata, a sa svakim od njih razgovor traje oko pet minuta.

Mi bi bili zadovoljni i s manjim brojem onih kolega koji bi se mogli baviti kontaktima i određivanjem samoizolacije. Najbolje bi rješenje bilo da se završene doktore stavi na te pozicije, oni bi prošli edukaciju o Covidu, i ne bi sami donosili odluke, nego uz nadzor”, kazao je Capak.

Na kapacitetima testiranja se intenzivno radi, 22 ustanove sada to rade, a ukupni je kapacitet testiranja oko 3000-4000 dnevno. Uvijek se može uvesti i treća smjena, ako bude potrebno”, rekao je Capak.

Share This Article