Spasili ga: Ozlijeđeni Hrvat u eksploziji vratio se iz Bejruta

Ozlijeđeni brodski kuhar Branko Perošević dobro se oporavlja nakon ozljeda i kirurškog zahvata kojemu je bio podvrgnut u Bejrutu neposredno nakon eksplozije, te je, nasreću, sad u svom domu u Hrvatskoj, pišu 24sata.

Rekao nam je to Ino Munitić, direktor agencije za zapošljavanje pomoraca Pasat, čijim posredovanjem su Perošević i još deset hrvatskih pomoraca zaposleni na brodu City of Rome, koji je bio privezan u bejrutskoj luci, na manje od kilometar od skladišta u kojemu je došlo do požara, a potom i razorne eksplozije 2750 tona amonijeva nitrata koja je uništila luku, ali i veliki dio grada.

U nesreći su nestale cijele četvrti Bejruta, pri čemu je najmanje 178 ljudi poginulo a više od 6000 ozlijeđeno. Šteta je velika, a procjene su da je oko 15 milijardi dolara.

– Ostali članovi posade iz Hrvatske kućama bi trebali stići za tjedan dana. Njih je trenutno 10 na brodu u Bejrutu i rade u najnormalnijim uvjetima. Brod je, nasreću, u dobrom stanju, tako da s tim nema problema. Bejrutska luka bila je, naime, nakon eksplozije pod potpunim lockdownom, u gradu je uvedeno izvanredno stanje, no sad polako puštaju ljude iz lockdowna, pa vjerujem da će povratak ostale desetorice hrvatskih pomoraca kućama proteći bez poteškoća – rekao je Munitić.

Perošević je, podsjećamo, teško ozlijedio lakat i gležanj kad su ga udarila jedna od brodskih vrata koje je raznijela eksplozija. Zahvaljujući pravodobnoj i prisebnoj reakciji ostalih članova posade, vrlo brzo je prebačen u jednu od bejrutskih bolnica.

Prema riječima ostalih članova posade, samo ih je sreća spasila od težeg stradavanja jer u trenutku eksplozije nitko od njih nije bio na palubi broda nego su svi bili unutar prostorija brodskog stroja.

Na brodu vezanom uz City of Rome poginula su dva člana posade. Mnogi optužuju libanonske čelnike da su odgovorni za nesreću zbog svoje korumpiranosti i nemara. U Libanonu i u inozemstvu upućeni su pozivi za provođenje međunarodne istrage.

Facebook Komentari