Predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo: Kada počnu sumnje u temelje znanosti slijedi nam povratak u srednji vijek

Screenshot: N1

Predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo Miran Cvitković telefonskim putem se uključio u program N1 Televizije gdje je s našom Sandrom Križanec razgovarao o medicinskom pravu te odluci Ustavnog suda o ustavnosti djelovanja Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Miran Cvitković je u N1 Studiju uživo kazao kako liječnicima raste obujam posla, pa tako i administracija, ali je istaknuo da vjeruje da HZZO i Ministarstvo zdravstva rade na rješavanju tog problema.

Zabrinjava za sumnja u medicinske znanosti i temelje epidemiologije, kaže.

“Kada ljudi počnu sumnjati u temelje znanstvene discipline, ono je ono što slijedi povratak u srednji vijek”, ističe.

Zabrinjava ga i činjenica što se pitanje nošenja maski ili rukavica podiže na razinu Ustava i Ustavnog suda. “I onda imate situacije gdje odjednom imate tisuće pravnih znalaca ili tzv. liječnika koji se usuđuju komentirati što treba ili ne treba napraviti, a nemaju apsolutno nikakav temelj za to”, dodao je.

Medicinsko pravo je posebno zbog toga što na toj pravnoj disciplini rade i pravni i medicinski stručnjaci, ističe te dodaje kako liječnici uvijek rade posao za koji su educirani – bez obzira na to rade li u ratnim, epidemijskim ili mirnodopskim uvjetima.

“Medicinsko pravo se, za razliku od prava samoga po sebi, od ostatka pravne discipline razlikuje upravo zbog toga što u njegovu segmentu rade i pravni stručnjaci i medicinski stručnjaci skupa i vjerujte mi da nikome ne pada na pamet postavljati pitanja je li nošenje kirurške maske ustavno ili protuustavno. To jednostavno nema veze sa zdravim razumum”, kazao je.

Facebook Komentari