Austrijanci uveli test na koronavirus grgljanjem: Za sve koji stižu iz Hrvatske je besplatan

Ilustracija

Svim građankama i građanima Beča koji su se između 7. i 16. kolovoza 2020. s godišnjeg odmora u Hrvatskoj vratili u austrijsku prijestolnicu tamošnja gradska uprava omogućila je da se besplatno testiraju na koronavirus, priopćeno je danas. Postoji više besplatnih opcija testiranja, a moguće ih je koristiti do sljedećeg petka, odnosno 21. kolovoza, piše Jutarnji.

Sve osobe koje su se u navedenom periodu vratile iz Hrvatske – neovisno o tome imaju li vidljive simptome zaraze ili ne – mogu nazvati posebnu telefonsku liniju 1450 nakon čega će ih mobilan medicinski tim posjetiti kod kuće te uzeti uzorak za testiranje na koronavirus.

Također, od nedjelje, 16. kolovoza, oni povratnici koji nemaju simptome zaraze mogu se bez prethodne najave besplatno testirati kod poznatog bečkog stadiona Ernst Happel gdje im na raspolaganju stoji drive-in testiranje, no moguće je doći i pješke te dati uzorak.

Ondje je prvi put uveden test grgljanjem kojim se u kratkom roku može testirati mnogo ljudi. Gradski vijećnik za zdravstvo Peter Hacker kazao je da je ovaj novi test još jedan snažan dokaz učinkovitosti bečkog zdravstvenog sustava i kriznog upravljanja, a bečka gradska uprava još je na početku pandemije nalazila brza rješenja i time uspješno štitila zdravlje svih Bečanki i Bečana.

Naime, u cijeli proces uključeno je nekoliko bečkih organizacija, a u svega nekoliko sati postavljena je drive-in stanica za testiranje kod stadiona. Vijećnik Hacker dodao je da se ondje žele steći dodatna iskustva u upotrebi testa grgljanjem koji će se najesen koristiti i u vrtićima i školama.

Za sve one koji nakon 17. kolovoza doputuju iz Hrvatske u Beč vrijedi nova odredba prema kojoj je pri povratku u Austriju potrebno predočiti negativan PCR test ili se testirati u roku od 48 sati nakon ulaska u zemlju.

Share This Article