Paradoks odluke Stožera: Ja i dalje mogu raditi do 2 ujutro, a moj prvi susjed samo do ponoći

Odluka Stožera civilne zaštite kojom se ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije “barovi”, koji mogu raditi najduže do ponoći odnosno do 24 sata, naišla je na osudu mnogih ugostitelja s područja Opatijske rivijere i šire okolice. Smatraju kako se u srcu sezone ne bi smjelo, bez obzira na širenje virusa, tražiti skraćivanje radnog vremena za one koje se drže svih ostalih epidemioloških mjera, piše Novi list.

Isto tako smatraju da odluka o radu do pola noći, koja se odnosi isključivo na noćne klubove i barove, je nepravedna. Naime, prema klasifikaciji ugostiteljskih objekata pod barove spadaju caffe bar, bar, noćni bar, disco klub. To su i objekti koji će morati ispoštovati novu odluku i raditi do pola noći, dok će recimo ugostitelji čiji su objekti kategorizirani kao restorani, primjerice bistroi ili pivnice, i dalje moći raditi i nakon pola noći, objašnjava riječki ugostitelj i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić, piše Jutarnji.

– Moj lokal koji je registriran kao bistro i dalje će moći raditi do 2 sata kako smo i običavali raditi, a moj prvi susjedni ugostiteljski objekt zato što je registriran kao bar u pola noći morat će zatvoriti svoja vrata. To mi se čini jako nepravedno. Isto tako, nepravedno je da zbog činjenice da se neki nisu držali mjera sada svi solidarno ‘plaćamo kaznu’. Dnevni porast broja oboljelih u Dalmaciji redovno premašuje onaj na Kvarneru. Mi ovdje imamo puno manje problema s koronom. Meni osobno ova odluka neće naštetiti, ali naravno da hoće svima onima koji su dosad radili i duže od pola noći, a koji su klasificirani kao ‘barovi’.

U špici smo sezone i trebamo dobrim poduzetnicima dopustiti da normalno rade. Treba sankcionirati prekršitelja, a ne solidarno sve. Intencija ove nove odluke vjerojatno je bila zatvoriti barove koji imaju gužvanac i plesni podij. Međutim, nisu samo to napravili, već su zatvorili i sve beach barove koji imaju stolove na metar i pol i koji se drže svih pravila. To nije fer – rekao je Jakominić.

Liburnijski ugostitelji jučer su mahom zavirivali u pravilnike o kategorizaciji ugostiteljskih objekata kako bi utvrdili jesu li oni ti koje je ‘zakačila’ nova odluka. Drugi se pak nisu previše nervirali jer kažu da ovo ljeto najčešće zatvaraju prije pola noći. Međutim, nekolicina njih na Opatijskoj rivijeri ipak je bila na mukama. Ne samo da su osigurali već radnu snagu za te sitne noćne sate, već su svjesni da će to itekako utjecati na njihov posao.

– Prije mjesec i pol dana nismo za koga imali raditi iza pola noći, ali na sreću zadnjih mjesec i pol dana ljudi u Opatiji ima i radimo svakodnevno do 2 ujutro. Zato, odnosi li se ova odluka na nas – što moram još provjeriti, to će bitno naštetiti našem poslovanju. Slažem se da se epidemiološke mjere trebaju poštovati, međutim, situacija u PGŽ-u nije ni približno slična onoj u Dalmaciji. Mislim da su nama trebali dopustiti da nastavimo kao i dosad, eventualno više kontrolirati one koje rade u zatvorenim objektima – rekla je Renata Uković, vlasnica kafića Vološćica u Voloskom koji raspolaže velikim terasama.

Roberta Benziju, vlasnika Food & Wine bara Ganeum u Lovranu, nova odluka o radnom vremenu neće previše smetati. Kaže da njegov posao u lokalu ovog ljeta mahom završi do pola noći, a tek se poneki gosti zadrže još kraće vrijeme iza tog vremena.

– Moram još provjeriti spadam li u kategoriju barova, ali i ako spadam, takva odluka me neće smetati jer posao završavam uglavnom prije pola noći iako je moje radno vrijeme do 2 sata. Moram reći da mi više smeta i na poslovanje će utjecati ovo zatvaranje granica s Italijom, odnosno uvođenje obaveznog testiranja koje će zasigurno utjecati na turistički promet, a onda i ugostiteljstvo – rekao je vlasnik lovranskog Ganeuma, objekta koji je registriran kao zalogajnica.

Facebook Komentari