Zaraženi maturanti: Izgleda da su njemačke vlasti na vrijeme obavijestile HZJZ o zarazi covidom

Srećko Matić, novinar Deutsche Wellea, za N1 iz Düsseldorfa navodi da su njemačke zdravstvene službe “s velikom vjerojatnošću” utvrdile da je 15 maturanata iz Njemačke zaraženo na odmoru u Hrvatskoj. Službeno mu je, kaže, rečeno da se u tim slučajevima bez odlaganja odmah javlja vlastima u toj zemlji.

On je u Baden Württenbergu provjeravao jesu li tamošnje zdravstvene vlasti javile ili potvrdile HZJZ-u o u Hrvatskoj navodno zaraženim maturantima.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije su, podsjetimo, rekli da potvrde nije bilo.

“Na temelju službenih informacija koje sam dobio u Njemačkoj, postoji opravdan razlog da se posumnja u to da hrvatske vlasti nemaju obavijesti o tome da su se njemački turisti vjerojatno, odnosno očito zarazili tijekom odmora u Hrvatskoj”, kazao je Matić.

“Kontaktirao sam Zavod za javno zdravstvo savezne pokrajine Baden Württenberg odakle je 10, a kasnije se pokazalo 15 maturanata koji su se očito zarazili u Hrvatskoj, barem kako ovdje tvrde njemačke vlasti. Iz tog ureda mi je kasno sinoć potvrđeno da je procedura takva da čim vlasti u Njemačkoj ustanove neku infekciju, pokušava se rekonstruirati kako je do te infekcije došlo”, objasnio je dalje što su mu službeno rekli iz zdravstvenih službi u pokrajini.

Objasnili su mu da to znači da sa zaraženima detaljno ispituju gdje su na odmoru bili, kako su tamo putovali, kako nazad i u kojem vremenom periodu.

“To se naravno ne može uvijek utvrditi 100 posto. Ali u ovom slučaju, ako je netko u Hrvatskoj bio dva tjedna, a simptome razvio neposredno po povratku u Njemačku, onda se može s visokom vjerojatnošću ustvrditi da se radilo o Hrvatskoj. Njemačke vlasti, nakon što to ustanove, odmah preko Instituta Robert Koch obavještavaju službe u zemlji. Tu nema čekanja jer svaka je minuta dragocjena”, prenio je Matić kako su mu objasnili proceduru.

“Izgleda da su njemačke vlasti na vrijeme obavijestile HZJZ”, konstatirao je Matić u razgovoru za N1.

Matić je rekao i to da stanovnike Njemačke i Austrije razvoj situacije s covidom-19 u Hrvatskoj zasad previše ne zabrinjava.

“Raspoloženje u Austriji i u Njemačkoj, što se tiče njihovih građana, jako je dobro. Sad se vidi koliko je njima drago doći u Hrvatsku”, kazao je.

Na održanje popularnosti Hrvatske kao ljetnog odredišta, pojasnio je, sigurno je utjecalo i to što su neke druge zemlje proglašene rizičnima, poput dijelova Španjolske i Turske. No, njemačke vlasti neće imati izbora, dodao je, ako narednih dana broj zaraženih u Hrvatskoj nastavi rasti kao posljednjih nekoliko dana:

“Nije isključeno da Njemačka Hrvatsku u narednih nekoliko dana uvede na listu rizičnih mjesta. Ako bi se nastavio rast infekcija, Njemačka ne bi imala izbora, jer mora zaštititi svoje građane.”

Facebook Komentari