Skraćuju odmor u Hrvatskoj kako bi se vratili kući prije nego što mjere stupe na snagu

Nakon neslužbenih upozorenja putem diplomatskih kontakata Austrija je danas prelomila – od 17. kolovoza Hrvatska je na popisu rizičnih zemalja najviše skupine 6, te se austrijskim građanima ne preporučuje odlazak na ljetovanje u našu zemlju, piše Jutarnji.

Jednostavnije rečeno, to znači da će svi Austrijanci pri povratku u domovinu s ljetovanja u Hrvatskoj za ulazak u zemlju morati predočiti negativan test na koronu ili odraditi obaveznu dvotjednu karantenu.

Što god od toga odabrali, može se očekivati da će Austrijanci nakon ove odluke imati sve manje motivacije za odlazak na Jadran, a s terena doznaje se da vijest koja je objavljena tek danas odmah odrazila na broj Austrijanaca na Jadranu.

“To se osjeća, posebno u nekim hotelima u kojima su Austrijanci najavili skraćivanje odmora jer se kući žele vratiti prije 17. kolovoza, kad se uvodi obveza testiranja ili samoizolacija”, izjavio je za Jutarnji list predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba.

Da je odluka prilično loša za nastavak domaće turističke sezone potvrdili su i iz HTZ-a.

“Trenutno u Hrvatskoj boravi oko 40 tisuća austrijskih turista, a najviše ih je u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. Odluka austrijskih vlasti da je od ponedjeljka po povratku iz Hrvatske potrebno predočenje testa na COVID-19 ili odlazak u samoizolaciju sigurno će pridonijeti usporavanju turističkih trendova s tržišta Austrije u idućem razdoblju.

Riječ je o tržištu koje se u dosadašnjem dijelu kolovoza nalazi na šestom mjestu po ostvarenom prometu, iza Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Poljske i Češke”, izjavio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji.

Od danas nas je na listu crvenih zemalja stavila i Srbija, a to znači da će svi srpski turisti pri povratku u domovinu iz Hrvatske morati imati negativan test na COVID-19, ne stariji od 48 sati.

Najave restrikcija ne čude s obzirom na to da dolaze na dan kad je Hrvatska izbrojala dosad najveći broj slučajeva novozaraženih od početka pandemije, i to nakon višetjednih upozorenja da pod hitno trebamo zabraniti rad noćnim klubovima te ograničiti broj prisutnih na svadbama, jer su se dosad pokazali kao najveća žarišta novih slučajeva.

Najveći broj novozaraženih od početka drugog vala jučer je zabilježila i Slovenija, i to samo dan nakon što je glasnogovornik njihove vlade Jelko Kacin, koji se trenutno odmara na Krku, još u srijedu najavio da Slovenija razmišlja o uvođenju mjera za povratnike s ljetovanja iz Hrvatske.

No, iako tada još nije bilo nikakvih službenih naznaka da će se to doista i dogoditi, slovenski medij Žurnal24 prenosi kako je voditeljica njihove stručne skupine pri Ministarstvu zdravlja Bojana Beović u četvrtak navečer najavila da će slovenskoj vladi predložiti uvođenje mjera – ili obvezne dvotjedne karantene ili pak obvezu negativnog testa na COVID-19, po uzoru na Italiju koja nam je isto nametnula još u srijedu.

Hoće li odluka biti donesena još nije poznato, no Slovencima bi ograničavajući faktor mogla biti činjenica da dobar dio njih ima kuće za odmor diljem Jadrana, pa bi uvođenje mjera na nož mogli dočekati i sami Slovenci.

Prema informacijama koje nam je dao Žgomba, uvođenje mjera od strane Italije, kao i najave Slovenaca zasad se nisu negativno odrazile na broj tih turista na Jadranu, no sektor strepi nad mogućnošću da nam mjere ograničenja u idućim danima odrede i neke druge države, posebno one iz kojih nam dolazi najviše gostiju.

“To su definitivno Njemačka i Slovenija. Iz Njemačke zasad nemamo najava uvođenja ograničenja, no strepimo da bi se to moglo dogoditi. Sve ovo veliki je udarac za naš turizam i imat će veliki utjecaj na ostatak sezone koja je doista počela obećavajuće”, izjavio je Žgomba.

U turističkom sektoru, inače, poprilično su ljuti što Stožer nije imao više hrabrosti i odredio zabranu rada noćnim klubovima, kao i održavanja svadbi, jer su se upravo te aktivnosti pokazale najvećim žarištima zbog kojih bi pod upitnik mogao doći ostatak sezone.

“Nažalost, kad je u pitanju sezona, mislim da je za zatvaranje klubova kasno. To, naravno, treba napraviti neovisno o turizmu, zbog dobrobiti građana, no efekti toga na sezonu vidjeli bi se za 15-20 dana, a tu već govorimo o kraju ljetne sezone”, smatra predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba.

Austrijski mediji, poput Die Kleine Zeitunga, već danima pišu o iznimno lošoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, a u srijedu su čak objavili tekst u kojem spekuliraju da Hrvatska lažira rezultate testova kako bi očuvala sezonu.

Današnji napisi u medijima govore pak da je odluka o uvođenju mjera za povratak Austrijanaca iz Hrvatske stigla nakon što je Austrija u petak imala 282 nova slučaja, od kojih je u najvećem dijelu, tvrde, riječ o putnicima koji su se vratili iz balkanskih zemalja.

Facebook Komentari