Situacija se komplicira: Srbija uvodi obvezan test na koronavirus prije ulaska u zemlju, Austrija pozvala svoje državljane da se vrate iz Hrvatske

Državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Sjeverne Makedonije morat će od subote 15. kolovoza za ulazak na teritorij Srbije posjedovati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, odlučio je u petak Krizni stožer za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 srbijanske vlade, prenosi dnevnik.hr.

Odluka se odnosi na Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, a važnost testa se računa 48 sati od dana kad je referentni laboratorij izdao nalaz, objasnila je za Radio-televiziju Srbije (RTS) članica Kriznog stožera Darija Kisić Tepavčević.

Stožer je odlučio da prestaju vrijediti restrikcije koje su se odnosile na građane Crne Gore, a sve mjere stupaju na snagu u subotu 15. kolovoza i vrijedit će do promjene epidemiološke situacije.

Te se mjere, kako je navela Kisić Tepavčević, “u ovom trenutku” ne odnose na državljane Srbije koji dolaze iz tih zemalja.

Ona je za RTS objasnila kako je odluka donesena na temelju procjene aktualne epidemiološke situacije i trenda učestalosti obolijevanja koji se bilježi posljednjih dana.

Istaknula je i da se u Srbiji posljednjih dana epidemiološka slika mijenja nabolje, a bolnice postupno izlaze iz COVID sustava.

“Želimo stabilnu epidemiološku situaciju jer nam slijedi i polazak u škole, slijedi sezona respiratornih infekcija i želimo smanjiti unos potencijalnih prijenosnika zaraze u našu zemlju”, rekla je Kisić za RTS.

Austrija izdala upozorenje

Kako javljaju austrijski mediji, tamošnji ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg objavio je da hitan zahtjev svim austrijskim državljanima koji su u Hrvatskoj da se vrate u domovinu ili da u Hrvatsku ne putuju ako su to planirali.

Informaciju je na službenom Twitteru objavilo ministarstvo vanjskih poslova.

Tako bi se, piše Kleine Zeitung, trebala spriječiti smjena turista uobičajena tijekom vikenda.

Službeno upozorenje trebalo bi vrijediti od ponedjeljka. Pozadina toga je porast novih infekcija u Austriji – registrirana su 282 nova slučaja u posljednja 24 sata. Veliki su dio, tvrdi se, povratnici s Balkana, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari