Roditelji traže online nastavu, iz ministarstva javljaju: Bit će, ali samo u iznimnim slučajevima

Među roditeljima i nastavnicima sve se češće spominje da će se nastava najesen u školama morati odvijati pod maskama, odnosno vizirima. Također, u otvorenom pismu Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Facebook grupa roditelja “Sigurnost prije svega – mogućnost odabira online nastave za 2020/2021.” zatražila je da se od prvog dana nove nastavne godine za djecu u rizičnim skupinama, ali i za onu čiji roditelji procijene da je odlazak u školu zbog zaraze Covidom-19 opasan. No iz ministarstva poručuju, sigurno se neće ići s “varijantom dobrovoljnosti i prebacivanja odgovornosti na roditelje da roditelji odlučuju hoće li dijete ići u školu ili ne”, pišu 24sata.

Inicijativa za online nastavu navodi, pak,kako je “pravo je roditelja za svoju djecu odabrati između konvencionalne i online škole za vrijeme trajanja globalnog proglašenja epidemije. Za to postoji više razloga: radi sigurnosti djece i odraslih. Online škola daje najmanje prilike za kontaktno širenje virusa, a daje zadovoljavajuće rezultate u obrazovanju djece”. Oni smatraju kako je u školama nema dovoljno higijenskih uvjeta za nastavu u izvanrednih uvjetima, pozivaju da se definiraju rizične skupine, te tvrde da online opcija štiti “realnu” školu, odnosno djecu koja će pohađati nastavu u razredima.

Iz Ministarstva poručuju kako će konkretne odgovore o epidemiološkim mjerama moći dati idući tjedan, nakon što te odluke donesu epidemiolozi.

– Cilj Ministarstva je da od 7. rujna učenici pohađaju nastavu u učionicama uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Dakle, i nama je sigurnost prije svega. U iznimnim slučajevima u suradnji s CARNET-om nastajat će se osigurati on-line nastava, u pravilu prema unaprijed određenom rasporedu za učioničku nastavu, za sve učenike koji zbog epidemioloških razloga neće moći sudjelovati na nastavi u učionicama – ističu u odgovoru na pitanje za komentar ministra Radovana Fuchsa.

Pitali smo radi li se i na opciji online nastave, hoće li se morati nositi maske u školama i je li osnovano povjerenstvo za organizaciju nastave na razini ministarstva, odnosno, sudjeluje li netko s Nacionalnim stožerom oko postavljanja epidemioloških mjera.

Kako su nas izvijestili, sigurnost učenika je na prvome mjestu, čime će se voditi i stručnjaci prilikom izrade mjera i preporuka. Naravno, ističu, jednako je važna i sigurnost učitelja, te nenastavnog osoblja. Uz sigurnost učenika, važno je osigurati i kvalitetu nastave u uvjetima pandemije, kažu. No pristup je da sva djecu idu u školu, a ako postoji opravdan razlog, kao i prije epidemije, stručne osobe odlučit će može li dijete pohađati nastavu kod kuće.

– Sigurno nećemo ići s varijantom dobrovoljnosti i prebacivanja odgovornosti na roditelje da roditelji odlučuju hoće li dijete ići u školu ili ne. Formirano je savjetodavno-operativno tijela u kojem sudjeluje cijeli niz stručnjaka, od epidemiologa do predstavnika CARNET-a, agencija, sindikata, ravnatelja i osnivača škola, naših vodećih znanstvenika do raznih drugih dionika. Navedeno tijelo ima zadatak razrade scenarija te prijedloga mjera. Navedeno tijelo sastat će se idući tjedan – ističu u ministarstvu.

Popis članova nalazi se na sljedećoj poveznici: https://mzo.gov.hr/vijesti/odluka-o-imenovanju-clanova-radne-skupine-za-razradu-i-predlaganje-mjera-za-pocetak-pedagoske-skolske-i-akademske-godine-2020-2021/3905.

No za konkretne mjere svi će ipak morati pričekati idući tjedan, kad će ministar o tome i govoriti za medije. Kako je za Dnevnik Nove TV kazala članica Stožera i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Alemka Markotić, cilj je da sva djeca idu u školu.

– Možda su malo veći rizik srednje škole, bit će bitno da se ne vrate direktno s partijanja u školu. Plan je da djeca krenu u školu i da se prati situacija. Ako se pojavi neko žarište da se to sanira odmah – kazala je, dodajući kako su određena istraživanja pokazala da djeca nisu značajan prenosioc COVID-19, a osobito djeca u nižim osnovnoškolskim razredima.

Prema trenutnom planu, uz redovne epidemiološke mjere, u slučaju izbijanja zaraze primjenjivat će se standardne mjere samoizolacije.

– Kontakti moraju ići u izolaciju. Na svakom je epidemiologu i na svakoj situaciji u razredu, znamo da infrastruktura nije ista, situacije nisu iste. Morat će se isključiti da se to dijete nije zarazilo negdje drugdje – istaknula je Markotić. Hoće li se morati nositi maske, zasad nije definirano.

Facebook Komentari