Kaić: Oprezno s ruskim cjepivom, izgleda da je gotova tek prva faza ispitivanja

“Vjerujem u pozitivnu intenciju Rusije, no mislim da su prošli dvije faze i da ona treća, ključna, nije dosegla vrhunac, da cjepivo bude dostupno kvalitetno i bez nuspojava, a to je najbitnije. Nije bitno tko će prvi proizvesti cjepivo, bitno je da ima zaštitnu ulogu i da nema štetnosti”, rekao je jutros pulmolog Saša Srića u Novom danu.

Slično je u srijedu za N1 komentirao epidemiolog iz vladinog Znanstvenog savjeta za covid-19 Branko Kolarić.

“Ne postoje članci u znanstvenim časopisima i službenim oglašavanjima o čemu se točno radi. Da bi se cjepivo uvelo u Hrvatskoj masovnu proizvodnju, mi smo jako oprezni, prilično smo konzervativni u tome, sigurno nećemo uvoditi cjepivo koje nema sve faze istraživanja, koje nije dovoljno sigurno i učinkovito. Dobra je vijest, ali s obzirom na brzinu teško je shvatiti kad bi se provela treća faza ispitivanja. Treća faza treba obuhvatiti nekoliko tisuća ili nekoliko desetina tisuća ljudi, to zahtijeva nekoliko mjeseci”, rekao je Kolarić, javlja N1.

Jednako tako razmišlja i dr. Bernard Kaić, voditelj epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je za Slobodnu Dalmaciju rekao:

“Još nisu objavljeni rezultati kliničkih ispitivanja cjepiva. Prema podacima iz medija i dostupnim dokumentima, izgleda da je dovršena tek prva faza kliničkog ispitivanja – a rezultati nisu objavljeni! – koja uključuje nekoliko desetaka ispitanika, što je nedovoljno za bilo kakve zaključke.”

Facebook Komentari