U Zagreb uskoro stiže 88,9 milijuna eura: Riječ je o najvećem predujmu u povijesti Fonda solidarnosti

Foto: Vatrogasna postrojba Zagreb

Europska komisija najavila je danas prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj u vrijednosti od 88,9 milijuna eura u okviru Fonda solidarnosti EU-a (FSEU) nakon razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu. Hrvatska će u narednim danima primiti taj predujam, do sad najviši ikad isplaćen iz FSEU-a. Time se podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu te ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge, piše Večernji.

– Hrvatska i njezin glavni grad pretrpjeli su jednu od najtežih prirodnih katastrofa u preko sto godina, koja je prouzročila velike štete i poremećaje. A pogodila je u trenutku kada se populacija već morala nositi s pandemijom koronavirusa i ograničenjem kretanja. Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima – kazala je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Nakon potresa u Zagrebu, aktiviran je Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kako bi se hitno odgovorilo na situaciju: šatori, kreveti, grijalice i vreće za spavanje iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije brzo su otpremljeni u pogođena područja. Komisija je pružila potporu i u operacijama spašavanja i procjene štete putem EU usluga upravljanja kriznim situacijama programa Copernicus. Hrvatska je zatim 11. lipnja, unutar propisanog roka od 12 tjedana nakon katastrofe, podnijela puni zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnosti EU-a.

U okviru Fonda pruža se financijska potpora državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Otkad je osnovan, 2002., taj se fond koristio za 88 katastrofa različite prirode, kao što su poplave, šumski požari, potresi, oluje i suše. Dosad su 24 zemlje – 23 države članice i jedna zemlja pristupnica – dobile potporu, neke od njih više puta, u ukupnom iznosu od 5,5 milijardi eura. U sklopu odgovora EU-a na pandemiju koronavirusa i s njom povezanu javnozdravstvenu krizu, FSEU se odnedavno primjenjuje i na teške javnozdravstvene krize, a najveći dopušteni iznos predujma povećan je s 30 milijuna na 100 milijuna eura.

Facebook Komentari