Njemačka prebrojala dolaske korona virusa, iz Hrvatske 66, iz Srbije 227….

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić rekao je za N1 kako je prema podacima Instituta Robert Koch iz Berlina, koji prati pandemiju koronavirusa u Njemačkoj, u posljednjih mjesec dana 66 slučajeva infekcije virusom uvezeno iz Hrvatske.

„Posljednjih dana raste opasnost i strah od uvoza virusa, ne samo jer su mnogi Nijemci otišli na odmor nego i jer se gastarbajteri vraćaju iz Hrvatske, BiH, Turske. Prema podacima Roberta Kocha najviše je slučajeva uvezenih s Kosova 608, zatim 227 iz Srbije, Turske 166, iz BiH 105, Bugarske 72, Rumunjske 68 te Hrvatske 66.

Ipak Matić vjeruje kako neće biti promjena s obzirom na preporuke putovanja i boravka u Hrvatskoj.

„Hrvatska dobro stoji, bolje nego u nekim njemačkim pokrajinama gdje je jako porastao broj slučajeva. Sumnjam da će uvoditi strože mjere, poput onih za dijelove Španjolske ili bugarsku obalu koji su označeni kao rizična područja“.

Dodaje da su svi važniji portali prenijeli vijest o tome da su noćni klubovi u Hrvatskoj izvorišta zaraze, iako su mnogi podaci kontradiktorni i zapravo nema stopostotnog načina da se utvrdi otkud je virus došao.

„Nije dobra reklama, ali neće utjecati. Nijemci ni nemaju alternativu. Avionski promet je kolabirao, Španjolska i Turska su daleko, Hrvatska s brzim autocestama je najjednostavniji izbor“, zaključio je.

Iako je u Njemačkoj u nekim pokrajinama već počela škola, nitko još nije siguran kako će se nastava odvijati.

„Upute su precizne, nastava počinje u različito vrijeme, nose se maske na dvorištu, međutim ako bude ijedan suspektan slučaj, sve će se morati zatvoriti“, kaže Matić.

Vezano uz obilježavanje Oluje i političke akcije koje su je pratile, Matić kaže da su u Njemačkoj, krugovi koji su za to zaduženi, vrlo pozorno pratili što se događa.

„Smatra se da Hrvatska sa zakašnjenjem uvodi pozitivne promjene u regiji, za koje se očekivalo da će uvoditi svojim primjerom nakon što je postala članica Europske unije“, zaključio je Matić u razgovoru za N1.

Facebook Komentari