Genijalan recept za čišćenje WC školjke, nikad nije bila čišća

Isprobali ste sva sredstva za pranje WC školjke i niste pretjerano zadovoljni, jer se još uvijek sve svodi na mukotrpno ribanje? Tome možete stati na kraj, i to uz pomoć hidrogen peroksida i amonijaka koje možete kupiti u apoteci, prenose 24sata.

Vodikov peroksid poznat je kao sredstvo za liječenje posjekotina i rana, no može biti i odlično sredstvo za čišćenje, jer zbog svojih anti-gljivičnih i antimikrobnih svojstava uništava bakterije, plijesan i loše mirise. Može se koristiti za čišćenje posuđa, tepiha i pločica; izbjeljivanje kućnog tekstila i posteljine te uklanjanje kamenca iz lavaboa, kade te WC školjke.

Amonijak je pak jak čistač za domaćinstvo jer jer uklanja masnoću i ulje razgradnjom staničnih proteina. Sadrže ga brojna sredstva za čišćenje, a kako kućne kemikalije nisu jeftine te se brzo troše, kombiniranjem ova dva sredstva možete napraviti vlastito, još efikasnije i povoljnije.

Sastojci:

100 ml amonijaka (10 posto)
100 ml hidrogen peroksida (3 posto)

Uzmite plastičnu bocu s raspršivačem ili staklenu posudu, isperite je tekućom vodom i obrišite suhim papirnatim ubrusom ili ručnikom. Prije nalijevanja amonijaka u bocu stavite gumene rukavice, masku i, po mogućnosti, zaštitne naočale. Dodajte vodikov peroksid u amonijak u tankom mlazu. Sve pomiješajte laganim i pažljivim protresanjem boce.

Nanesite smjesu na hrđu i kamenac (ili je nanesite na čistu suhu krpu i stavite je na hrđu) i ostavite tako 10-15 minuta. Sve temeljito operite tekućom vodom. Dobra ventilacija i maska ​​su obavezni, piše Bright Side.

Facebook Komentari