Liječnici u strahu od jeseni traže hitan sastanak s Berošem: Ovako dalje ne ide

Foto: MORH / M. Čobanović

Vesna Potočki Rukavina, iz koordinacije obiteljske medicine Grada Zagreba, rekla je u Novom danu da su liječnici primarne zdravstvene zaštite jako zabrinuti uoči jeseni te da očekuju razgovor s ministrom Vilijem Berošem jer „ovako dalje ne ide“.

Pojasnila je da nije samo riječ o obiteljskim liječnicima već i pedijatrima, ginekolozima i stomatolozima te da deset godina ukazuju na to da obiteljska medicina dobije svoje mjesto, piše N1.

„Sve te reforme bile su kozmetičke, a ne s namjerom da se sustav stvarno unaprijedi. Mi smo tijekom korona krize iz dana u dan imali sve veće obveze, ali snašli smo se i zaštitili sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Broj poziva bio je ogroman, dnevno smo znali imati i po 100 pacijenata u izolaciji“, rekla je Potočki Rukavina te istaknula da su od velike pomoći bili i epidemiolozima budući da su prvi koji poznaju obitelj, kumstva i prijateljstva.

„Jako se bojimo jeseni, kada krene sezona virusa, kako ćemo znati prepoznati, gdje su protokoli, kako ćemo raditi“ zapitala se i dodala kako je nedavno njena kolegica imala u jednom danu 295 pacijenata.

„Moramo redizajnirati, prestati gubiti na kvaliteti… Uz to imamo odlazak kolega u mirovinu, a već nas fali 200. Moram reći da ih je puno preko ljeta otišlo u mirovinu jer se boje ove jeseni“, rekla je.

Od ministra očekuju da ih primi i da ih čuje, a ne da sugestije koje su slali drži po ladicama.

„Neka otvori te ladice, očekujemo rasterećenje, normative, edukacije, otvaranje specijalizacija, a i o tome treba progovoriti: Sram me koliko mladi čovjek liječnik ima prihoda, a što sve vidi u toj covid ambulanti“, poručila je Potočki Rukavina, piše N1.

Facebook Komentari