Fižulić: Zašto se moramo miriti sa Srbima, a bili smo pomireni

U Novom danu gostovao je analitičar Goranko Fižulić koji je istaknuo da ga, iako podržava politiku novog kursa, čudi retorika tijekom i nakon obljetnice Oluje.

„Čudim se da u vokabular uvodimo pomirenje, a još je Franjo Tuđman uveo normalizaciju i pomirbu, SDSS je podržavao Vladu i bio u izvršnoj vlasti. Očito se nakon Karamarka sve pogoršalo, nije mi jasno zašto se moramo miriti, a bili smo pomireni“, rekao je.

Podsjetio je da je u Varivodama već bio Josipović, pa se pita što smo radili svo ovo vrijeme, ako je odlazak Plenkovića tamo nekakva vijest.

„Najveći dobitak je emancipacija SDSS-a od Beograda, za one koji su prema tome bili sumnjičavi. Oni su sada ravnopravan partner HDZ-a, a Vučiću je izbijen adut manipulacije, to je prvi važan događaj nakon pobjede HDZ-a na izborima“, rekao je Fižulić koji očekuje i neke konkretne pomake u društvu iako smatra da primjerice Za dom spremni treba biti odstranjen iz svakog diskursa neovisno o SDSS-u.

HDZ-u predstoji, kaže, ponovno valorizirati devedesete i Franju Tuđmana jer bez toga ne ide dalje. Kada je riječ o struji u srpskim selima, kaže da je još on kao ministar radio na tome.

„U HEP-u je permanetna opstrukcija, mreža je obnovljena po etno principu i to je naša sramota“, zaključio je.

Smatra da su odnosi između Milanovića i Plenković ne normalni nego bliski u svemu osim u definiranju rada Nacionalnog stožera, a tome je najviše pridonijelo što se Milanović, za razliku od svoje prethodnice, ne misli miješati u poslove Vlade.

„Milanović može sada učiniti stvari koje HDZ nije mogao. Odlučio je oteti HDZ-u monopol za nacionalni, da ne kažem nacionalistički diskurs i činiti stvari za koje Grabar Kitarović nije imala hrabrosti, poput odlikovanja postrojbi HVO-a“, pojasnio je.

Smatra da će radikalna desnica ostati na marginama dok je Plenković na vlasti.

„HDZ je kao dvokomponentno ljepilo, nacionalizam i klijentelizam. Plenković oduzima nacionalizam, a klijentelizam malo teže, ali i postavlja se pitanje što je HDZ ako nema klijentelizma“, rekao je Fižulić koji na ljevici ne vidi značajnije pomake dok ne završi preslagivanje.

Smatra da će se ekonomska kriza koja je već tu, snažno produbiti tijekom jeseni i zime, te da smo u ovom trenutku posvećeni jedino i isključivo spašavanju sezone, piše N1.

Share This Article