Traži se Turudićev nasljednik: Evo tko se sve prijavio za položaj šefa Županijskog suda u Zagrebu

DSV nam je i službeno potvrdio: za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu natječe se osam kandidata, sudaca toga suda: Maja Štampar Stipić i Vjeran Blažeković iz kaznenog odjela, Mirela Mijoč, Vlasta Feuš i Tomislav Aralica iz građanskog odjela, Krešimir Devčić i Oliver Mittermayer, istražni suci toga suda, te Lana Peto Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež, piše Jutarnji.

Javni natječaj za tu dužnost koji je trajao mjesec dana zaključen je u prošli ponedjeljak, a DSV nam je potvrdio imena kandidata tek jučer jer su još čekali da im poštom stignu prijave poslane zadnji dan natječaja.

Netko od navedenih osam sudačkih imena trebao bi 1. siječnja iduće godine zamijeniti Ivana Turudića, koji je na čelu zagrebačkog Županijskog suda čitavo desetljeće. On se više ne može kandidirati za tu dužnost jer je na njoj već dva mandata. Zagrebački Županijski sud najveći je županijski sud u državi pred kojim se rješavaju najzvučniji kazneni i građanski predmeti, uz ostalo, i oni koji se već godinama vode i protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i HDZ-a (slučaj Fimi media).

Sve do 2011. predsjednike sudova imenovao je ministar pravosuđa. U završnici pristupnog procesa Hrvatske Europskoj uniji, međutim, prevladao je zahtjev Bruxellesa da se svi postupci imenovanja u pravosuđu, što je moguće više, distanciraju od utjecaja politike. Tako je 2011. i imenovanje predsjednika sudova prepušteno DSV-u čija većina članova su suci. Prije donošenja odluke tko će od osam navedenih kandidata naredne četiri godine voditi zagrebački Županijski sud, DSV će od dvije adrese zatražiti ocjenu i mišljenje o svakom od njih.

Od Sudačkog vijeća zagrebačkog Županijskog suda zatražit će ocjenu dosadašnjeg sudačkog rada i predloženog programa svakog od kandidata, a od predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse mišljenje o svakome od njih. Nakon toga će DSV provesti intervjue s kandidatima i donijeti konačnu odluku. Postupak izbora novog predsjednika zagrebačkog Županijskog suda trebao bi se okončati ove jeseni.

Bez obzira na propisanu formalnu proceduru, imenovanje predsjednika zagrebačkog Županijskog suda nije, međutim, lišeno zakulisnih utjecaja i “igara” kroz koje interesne skupine i političke struje u pravosuđu i izvan njega nastoje progurati svoga kandidata.

Sutkinja Maja Štampar Stipić sudi, ili je sudila, u zvučnim korupcijskim slučajevima. Uz ostalo, vodi i ponovljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu za aferu INA – MOL i Hypo banka, osudila je na šestogodišnju zatvorsku kaznu bivšeg šefa krim-policije Željka Dolačkog za krađu zlata i novca iz policijskog sefa, a godinu dana zatvora “odrezala” je Josipu Klemmu zbog izvlačenja novca iz vlastite tvrtke.

Njezin kolega Vjeran Blažeković je i predsjednik kaznenog odjela toga suda, a u utrku za predsjednika ulazi s teretom odluke Ustavnog suda iz lipnja ove godine. Njegovo je imenovanje na Županijski sud Ustavni sud proglasio neustavnim, ali ga nije poništio.

Sutkinji Jadranki Kos, koja je podnijela ustavnu tužbu jer je DSV imenovao Blažekovića koji je bio na 22. mjestu liste prvenstva, a preskočio nju koja je bila na vrhu, Ustavni je sud umjesto poništenja Blažekovićeva imenovanja odredio “primjerenu naknadu” 40.000 kuna jer joj je povrijeđeno pravo na dostupnost radnog mjesta pod jednakim uvjetima.

Istražni sudac Krešimir Devčić, uz sudački, čitav niz godina uspješno obavlja i posao glasnogovornika Županijskog suda.

Bio je jedan od istaknutijih kandidata za predsjednika toga suda i prije četiri godine kad je na drugi mandat ponovo imenovan Ivan Turudić. Istražni sudac Oliver Mittermayer natjecao se za mjesto predsjednika zagrebačkog Županijskog suda u više navrata, a nakon prvog Turudićeva dolaska na čelo suda 2011. tvrdio je da se Turudiću u postupku imenovanja pogodovalo. Pokušavao je i sudski osporiti njegov izbor, ali bez uspjeha.

Među troje građanskih sudaca koji se natječu za predsjednika suda, najdulje upravljačko iskustvo na pravosudnim dužnostima ima sutkinja Mirela Mijoč, koja je 2008. imenovana za vršiteljicu dužnosti predsjednice Općinskog građanskog suda u Zagrebu, a 2010. i za predsjednicu toga suda. Vlastu Feuš na Županijski je sud 2011. imenovao DSV kojem je na čelu bio Ivan Turudić, a u to je vrijeme bio i predsjednik Županijskog suda. Lana Peto Kujundžić dugogodišnja je sutkinja Županijskog suda i najistaknutija hrvatska stručnjakinja u području sudovanja za mlade.

Ivan Turudić, koji broji zadnje mjesece na čelu Županijskog suda, među 11 je sudaca koje je DSV prošle godine imenovao za suce novog Visokog kaznenog suda. Međutim, budućnost toga suda koji je trebao početi s radom u siječnju ove godine je neizvjesna, jer se Ustavni sud još nije izjasnio o ustavnosti zakona koji definira njegove ovlasti.

Share This Article