Malenica najavio elektronski nadzor nad dijelom zatvorenika

Hrvatsko pravosuđe ima mnogo problema o kojima se priča već godinama, naročito iz redova oporbe, a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kao prioritet vidi omogućavanje rada institucija na daljinu:

– Zato nam je bitno osnažiti ovaj institut rasprava na daljinu da sudski postupci mogu bez obzira na epidemiju koronavirusa, mogu neometano ići – rekao je za Dnevnik Nove TV.

Jedan od najvećih problema je duljina čekanja na kraj parnica, a tome bi se na kraj trebalo stati izmjenama Zakona o parničnom postupku koji će točno propisati rokove u kojim se slučajevi trebaju riješiti. Mijenjati bi trebalo, smatra oporba, još mnogo toga, pišu 24sata.

– To znači da bismo prvi puta zapravo trebali pitati i same suce kako oni vide probleme u svom sektoru, ali suce na svim razinama, ne one najviše pozicionirane koji su najčešće eto po svom profilu upravo oni koje ne bi trebalo pitati ništa – smatra Dalija Orešković, a Božo Petrov smatra kako izbor sudaca i njihovo napredovanje ne bi trebali biti pod utjecajem politike.

Promijenit će se i Zakon o izvršavanju kazne gdje će se također skratiti rokovi. Mjesta u zatvorima ima, tvrdi Malenica, a najavio je i elektronski nadzor nad dijelom osuđenika. Broj lokalnih dužnosnika već će od sljedećih izbora biti manji za 634, no oporba smatra kako to nije dovoljno.

– Država je preskupa. Broj naših službenika i cijeli taj aparat je preglomazan i naši poduzetnici vape za rasterećenjem – dodaje Vesna Vučemilović.

SDP-ov Arsen Bauk imao je dosjetljiv komentar na cijelu situaciju:

– Mi smo vidjeli u slučaju koordinacije većeg broja ministarstava u slučaju Vjetroelektrane da oni mogu funkcionirati itekako efikasno kada se radi o njihovim osobnim interesima. I jednostavno je što treba da to kako funkcioniraju neki kada se radi o njihovim osobnim interesima funkcioniraju i kad se radi o općim interesima – navodi Arsen Bauk.

Iz platforme Možemo kažu kako državi treba zabraniti da traži bilo kakav dokument koji sama izdaje te smanjiti birokraciju.

Reforme građani, ali i Europska komisija očekuju već na jesen, a novi glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić također se dotakao reformi:

– Govori se o teškoj jeseni, realno je očekivati da neće biti lagana. Kad se govori o reformama, to je nekako opće mjesto u javnom govoru u Hrvatskoj. Trebali bi znati o kojim se reformama radi, tko ih provodi, kada i kako u kojem vremenu i kojom tehnikom, te s kojim ciljevima. Ja mislim da je nama u Hrvatskoj bez obzira na krizu kroz koju prolazimo i u koju ćemo i dublje ući, nužna reforma na pravosudnom sustavu. Potrebno je brže rješavanje predmeta. Kapital koji se ulaže u nesigurno i neizvjesno – tamo gdje nema te sigurnosti, kapital se ne osjeća ugodno i ne želi se izlagati riziku.

Za Dnevnik Nove TV otkrio je i kako je bitno da se izbjegne preklapanje nadležnosti:

– Vrlo često, kad se upustite u neki proces, imate jednu pa drugu agenciju, ministarstvo jedno pa drugo, općinu, županiju i ne zna se tko je za što nadležan. U tom labirintu se gubi puno vremena i energije i onda gubimo ono što nam je svima zajednički cilj – bolji posao.

Zaključio je i kako gospodarstvo ne smije stati, a smatra i da je potrebna reforma zdravstva u kojem imamo dobre stručnjake, ali i sustav koji je mašina za nekontrolirano trošenje.

Facebook Komentari