Stručnjak otkrio zašto je u Hrvatskoj mala vjerojatnost da se dogodi bejrutska katastrofa

foto: hrvoje dominic

Amonijev nitrat proizvodi se i u Hrvatskoj. U kutinskoj Petrokemiji kažu da se ondje pogoni pregledavaju svaki mjesec te da mogućnost eksplozije u kontroliranim uvjetima gotovo da i ne postoji. Ipak iz sigurnosnih razloga u pogonu koji proizvodi amonijev nitrat radi desetak dobro obučenih radnika.

Kutinjani više od pola stoljeća žive uz Petrokemiju, a dobrim dijelom i od nje, budući da zapošljava 1300 radnika. Libanon je u srijedu proglasio izvanredno stanje na dva tjedna za grad Bejrut, nakon katastrofalne eksplozije koja se u utorak dogodila u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo više od sto ljudi, a više tisuća je ozlijeđeno.

Vlasti su rekle da je eksploziju izazvala detonacija 2.700 tona amonijevog nitrata, koji se nalazio u skladištu nakon što je 2015. godine zaplijenjen na carini. O strašnoj eksploziji te može li se nešto slično dogoditi u Hrvatskoj RTL je razgovarao s prof.dr.sc Zvonkom Orehovecem, stručnjakom za nuklearniu, biološku i kemijsku obranu.

“Kao što je već poznato u Bejrutu se radi se o amonijevom nitratu, no on nije bio uzrok nego posljedica eksplozije, što se vidi i iz snimaka. Prije velike eksplozije vidjeli smo smeđe-crvenkasti dim što znači da je on počeo isparavati, a to znači da je došlo do njegovog pregrijavanja”, objašnjava stručnjak.

Dva su moguća scenarija koja su se događala, da bi došlo do eksplozije i jedne ovakve situacije potrebna je izuzetno visoka temperatura, znači požar je trebao narasti preko 200 stupnjeva, a druga je što se vidjelo da je bilo puno sitnih eksplozija unutar same vatre što bi moglo značiti da su oni skladištili nekompatibilne tvari.

Moguće, da je ova katastrofa kombinacija oba scenarija, smatra Orehovec. “Sređene države pa tako i Hrvatska paze da ne dođe do nesređenih situacija, a to su neadekvatno skladištenje, neadekvatna proizvodnja i neškolovani ljudi koji manipuliraju time”, ističe stručnjak, piše Večernji.

Facebook Komentari