Jurčić o turizmu: Izgleda da će situacija biti bolja nego što je prognozirano

Ekonomski stručnjak i profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić u Zagrebu gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao hrvatsku ekonomiju i kako se Hrvatska nosi s koronakrizom.

Hrvatska uvelike ovisi o turizmu, što se posebno moglo primijetiti tijekom koronakrize.

“Uslužna ekonomija, a pogotovo turizam je veoma osjetljiv. Na svaku malu nesigurnost turizam pada i ljudi ostaju doma”, rekao je Ljubo Jurčić te dodao da hrvatski turistički sektor ipak može računati na stalne goste.

“Izgleda da će situacija biti bolja nego što je generalno prognozirano. Najcrnje prognoze su govorile da ćemo pasti 70 posto, ali bit ćemo sretni ako pad bude 50 posto”, dodao je Jurčić.

“Hrvatska je bila u stagnaciji i prije covida. Još od prošle krize smo se najsporije oporavljali. Sve zemlje su se oporavile kroz godinu ili dvije, a nama je trebalo pet do šest. Nismo se oporavili zahvaljujući hrvatskoj politici nego zahvaljujući tome što je gospodarska situacija bila najbolja u svjetskoj povijesti. Trebamo vidjeti s kakvim mjerama će Vlada izaći prije jeseni. Ako izađe s mjerama koje će ponavljati stare politike, onda neće biti velike perspektive. S druge strane, stvorila se prevelika euforija oko europskih novaca. Mi trebamo uzeti svaki euro, ali u temelju treba biti domaća proizvodnja.Ako se pristup ekonomskoj politici ne promijeni, ako Vlada nastoji da se vratimo na početnu situaciju prije covida, onda perspektive neće biti”, pojasnio je ekonomski stručnjak.

“Slovenija ide prema najrazvijenijim državama u Europi, a mi prema dnu”, rekao je i dodao kako je za Hrvatsku koronakriza prilika da sagleda što se krivo radilo i koji su to pogrešni ekonomski potezi koji su se povlačili.

Smatra kako predsjednik Vlade Andrej Plenković trezveno gleda na trenutnu ekonomsku situaciju, ali da se treba više osloniti na struku.

“Plenković je najbolji premijer dosad, ali nedostaju mu institucije koje se bave specifičnim poslovima. Grupe za oporavak ne smiju biti političke, nego stručne”, kazao je Jurčić.

Facebook Komentari