Bandićevoj stranci najviše love je dao Zagreb kojem je šef

Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića primala je sedam donacija Grada Zagreba u obliku usluga u vrijednosti 35.700 kuna. To je više od pola ukupnih donacija koje je stranka primila u predizbornoj kampanji. Službeni je to podatak iz financijskog izvješća koje je podnijela Bandićeva stranka Državnom izbornom povjerenstvu!

Po zakonu je strogo zabranjeno bilo kakvo financiranje od gradova, općina, županija ili njegovih trgovačkih društava. Isto vrijedi i za državni proračun i državne tvrtke. Odredba postoji u zakon otkako je i zakona, pa zvuči nevjerojatno da bi Milan Bandić tako eklatantno kršio zakon i to nakon što godinama sudjeluje na lokalnim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima, pišu 24sata.

I tu dolazi do velikog preokreta! Ne da je Bandić prekršio zakon, nego su ga izgleda prekršili svi ostali sudionici izbora, HDZ, Restart, Možemo!, Domovinski pokret i svi ostali koji su postavljali predizborne štandove u Zagrebu!

Kako je došlo do toga, pojasnio nam je Slavko Kojić, bivši zagrebački pročelnik za financije koji je sada poslovni direktor Stranke rada i solidarnosti.

– A radi se u biti o čudnoj grešci i tumačenju zakona. Grad Zagreb je oslobodio sve pravne osobe, pa i stranke od plaćanja zakupa javnih površina poput trgova ili ulica. To se odnosilo i na izbornu kampanju i dobili smo, kao i sve stranke, obavijest iz gradske uprave da ne trebamo platiti postavljanje štandova na javnim površinama. A onda 3. kolovoza, dan prije zaključenja financijskih izvješća i roka za njihovu predaju dolazi, opet svim strankama, uputa Državnog izbornog povjerenstva.

U njoj jasno piše da bi oslobađanje plaćanja bila nezakonita donacija koju treba uplatiti u državni proračun. Izračunali smo vrijednost zakupa štandova i uplatili 35.700 kuna u državni proračun kao nezakonitu donaciju. A tu donaciju, sukladno uputi, prikazali u izvješću. Ja se dugo time bavim i odmah smo sve htjeli prikazati, uopće ne znam jesu li to učinile i ostale stranke jer je uputa stigla pred samo zaključenje izvješća – kaže Kojić.

Dobili smo i tu uputu DIP-a koja je naslovljena na sve sudionike izbornog procesa. I zaista, u njoj stoji da se treba prikazati oslobađanje od plaćanja površina za štandove kao donacija. A ako je neka stranka primila takvu donaciju, mora je vratiti.

U Zagrebu su predizborne štandove imale sve viđenije stranke. Provjerili smo u financijskim izvješćima onih najvećih. Niti HDZ, niti Restart kolacija, niti Domovinski pokret niti Možemo! nisu prikazali dobivanje donacije od Grada Zagreba.

Očito će svi morati izračunati koliko su dugo imali štandove, koje površine i koliko bi to inače trebali platiti Zagrebu. A kako nisu platili, vrijednost toga će morati uplatiti u proračun.

Jasno je da je ovakva birokratska zavrzlama prilično neživotna i nastala je u pravnim bespućima tumačenja zakona, pa sve ispada prilično apsurdno.

Facebook Komentari