Državni neprijatelj SAD-a i Britanije mogao bi postati neočekivani profiter pronalaska cjepiva

“Državni neprijatelj” SAD-a i Velike Britanije, kineski Huawei, kao i neke druge kineske tvrtke mogli bi imati poprilične koristi pokaže li se da je oksfordsko cjepivo protiv koronavirusa učinkovito, piše Jutarnji.

Naime, Huawei je preko svog predstavništva u Nizozemskoj 2016. postao suosnivač start-up tvrtke Vaccitech zajedno s profesorima Sarom Gibert i Adrianom Hillom, a upravo oni sa stručnjacima Sveučilišta Jenner rade na cjepivu nazvanom AZD1222.

Podaci pokazuju da dvoje stručnjaka posjeduje 10 posto tvrtke koja je prije pandemije procijenjena na 65,8 milijuna funti, a pokaže li se da njihovo cjepivo djeluje, profit bi mogao biti značajan i za tvrtku i za dvoje znanstvenika.

Naravno, profit od ovog britanskog cjepiva ovisit će o tome koliko će se još cjepiva protiv Covida-19 pojaviti na tržištu jer u tijeku su klinička ispitivanja na barem još četiri izgledna kandidata.

Istina, Bill Enright, izvršni direktor tvrtke Vaccitech, rekao je za The Times da su se već na početku dogovorili da ni Vaccitech neće tražiti nikakvu naknadu za licencu dok traje pandemija. No činjenica da je Huawei prošloga srpnja kupio i 0,7 posto udjela u Oxford Sciences Innovation (OSI), koji pak posjeduje 46 posto udjela u kompaniji Vaccitech, i to za oko 4,1 milijun funti.

Sve to u Velikoj Britaniji izazvalo je poprilično zanimanje s obzirom na to da su Britanci zabranili teleoperaterima kupovinu Huaweijeve opreme za 5G mrežu. No čini se da nisu uspjeli zaustaviti ‘proboj’ u farma industriju što očito jako ‘boli’ jer je britanska vlada odmah na početku istraživanja ovog cjepiva uložila 5 milijuna funti u istraživanje nakon što se pokazalo da bi moglo biti vrlo izgledne učinkovitosti. Čini se da bitka za profit ne poznaje granice i uspješno pronalazi puteve kao zaobići razne političke prepreke.

Facebook Komentari