Cjepivo Novavax protiv korona virusa sve bliži uspjehu

Novavax, biotehnološka kompanija iz Marylanda, u utorak je objavila ohrabrujuće rezultate dvaju početnih testiranja cjepiva na korona virus, pišu 24sata.

U jednoj testiranoj grupi, 56 dobrovoljaca proizvelo je veliku razinu antitijela bez opasnih nuspojava. S obzirom na to da još uvijek nije moguće usporediti rezultate svih kliničkih testiranja drugih cjepiva, John Moore, virolog medicinskog fakulteta Weill Cornell, izjavio je da su rezultati Novavax cjepiva najimpresivniji dosad. “Ovo je prvo cjepivo čije testiranje pomno pratim i osobno bih se cijepio”, kaže Moore, javlja RTL.

Iako virologinja sa sveučilišta u Columbiji Angela Rasmussen nije bila uključena u testiranje Novavax cjepiva, također je impresionirana dobivenim rezultatima, ali upozorava da neće biti moguće utvrditi je li cjepivo učinkovito i sigurno za upotrebu dok Novavax ne obavi testiranje na puno većem broju ljudi, odnosno, dok se ne ispita učinkovitost cjepiva u odnosu na placebo efekt.

Novavax, kompanija koja u 33 godine postojanja nikad nije proizvela cjepivo na tržištu, koristi drugačiju formulu od onih koji se razvijaju u drugim kompanijama. Njihovo cjepivo sadrži takozvani “spike” protein dobiven pomoću stanica moljaca, a kako bi poboljšali učinkovitost cjepiva, taj protein miješaju s pomoćnim sastojkom koji se inače koristi za izazivanje snažnije reakcije imunološkog sustava. Cjepiva drugih kompanija temelje se na virusnim genima ili takozvanim adenovirusima.

Novavax cjepivo jedno je od 24 cjepiva koje je ušlo u prvu fazu testiranja na ljudima gdje se provjerava sigurnost, a pet drugih cjepiva već je u trećoj fazi gdje se provjera učinkovitost ubrizgane doze.

Matt Frieman, virolog sa sveučilišta medicine u Marylandu nada se da će cjepivo biti učinkovito te da su na dobrom putu. „Još uvijek ne znamo koja količina osigurava uspješnost cjepiva, ali svi pokazatelji upućuju na to da idemo u dobrom smjeru“, izjavio je Frieman.

Facebook Komentari