Hrvatska iz EU povukla 400 milijuna eura za borbu protiv koronakrize

Hrvatska je dosad iz kohezijskih fondova Europske unije, prema podacima Europske komisije, za suzbijanje posljedica krize uzrokovane pandemijom koronavirusa mobilizirala ukupno 400 milijuna eura. Kako navode u Europskoj komisiji, od srpnja 2020. godine Investicijsku inicijativu kao odgovor na koronavirus provodi 26 zemalja Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo, piše Večernji.

Od 2014. do 2020. godine u Hrvatskoj je iz proračuna Europske unije kohezijskom politikom investirano 8,5 milijardi eura. U Komisiji kažu da je od tih 400 milijuna eura koji su mobilizirani u Republici Hrvatskoj zahvaljujući Investicijskoj inicijativi za odgovor na koronavirus, 48 milijuna eura iskorišteno za zdravstveni sektor kako bi se bolje odgovorilo na hitne slučajeve, kupnjom lijekova potrebnih za spašavanje života i kupnjom osobne zaštitne opreme, i to za više od 1200 bolnica, drugih zdravstvenih ustanova i domova za starije.

Za likvidnost mikro, malih i srednjih poduzeća kroz brzonline procedure i izuzetno povoljne uvjete kredita i jamstava iskorišteno je pak 165 milijuna eura. U Europskoj komisiji navode da je više od 400 poduzeća već profitiralo od tog načina financiranja, a ukupno će se tim mjerama pomoći 1500 malih i srednjih poduzeća. Uz to, 84 tisuće poslodavaca profitiralo je od mjera koje pomažu u očuvanju 485 tisuća radnih mjesta.

U Komisiji podsjećaju da ukupan iznos subvencije za plaće, koje pokrivaju doprinose za mirovinsko osiguranje i druge mjere za zapošljavanje u Hrvatskoj, prema procjenama, prelazi jednu milijardu eura. Od ostalih projekata koji se sufinanciraju iz Europske unije, a koji pomažu u izvanrednoj situaciji zbog koronavirusa, u Europskoj komisiji navode da je kroz projekt e-Škole 40 milijuna eura uloženo u povećanje korištenja online alata u osnovnom i srednjem obrazovanju u Hrvatskoj, što se pokazalo osobito korisno za vrijeme koronakrize.

– Zahvaljujući novoj IT opremi i obrazovnim alatima za škole i nastavnike, hrvatski učenici i nastavnici mogli su kontinuirano nastaviti obrazovni proces i tijekom karantene – poručuju iz Europske komisije. Dodaju da je 48 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj uloženo u vrhunski zdravstveni istraživački centar za djecu. Pri tome objašnjavaju da će se zahvaljujući dječjoj bolnici na Srebrnjaku, na periferiji Zagreba, osigurati bolji tretman uobičajenih i kroničnih bolesti kod djece i adolescenata, a omogućit će se i istraživanje te razvoj novih lijekova pa će se na taj način zadržati talentirane medicinske istraživače i praktičare u Hrvatskoj.

Prema podacima Europske komisije, u razdoblju od 2014. do 2020. godine, kroz kohezijsku politiku u Hrvatskoj se ulaže i 200 milijuna eura za poboljšani pristup visokokvalitetnim uslugama primarne i hitne zdravstvene zaštite te za bolničku skrb. A taj projekt obuhvaća poboljšanje opreme i infrastrukture u domovima zdravlja u šesnaest županija, bolje usluge hitne pomoći u bolnicama i kliničkim centrima u šest hrvatskih gradova, modernizaciju i bolju dostupnost 25 dnevnih bolnica i kliničkih centara diljem zemlje te nabavu šest brzih brodica za potrebe Hitne pomorske medicinske službe.

Facebook Komentari