VIDEO Gotovina: Jači smo i bolji ljudi, spremni smo raditi danas za bolje sutra

Zvonjavom crkvenih zvona, kojim se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tijekom vojno-redarstvene operacije “Oluja”, na Kninskoj tvrđavi je započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 25. obljetnice “Oluje” i Dana hrvatskih branitelja.

Na tvrđavi, na kojoj su ove godine zbog epidemioloških mjera samo sudionici programa, podignuta je zastava Republike Hrvatske. Podigli su je pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su je na istom mjestu podigli i 1995. godine. Potom je pročitana povjesnica VRO “Oluja”, ispaljeno je 25 počasnih plotuna te pročitana su imena poginulih i nestalih pripadnika VRO “Oluja” te je održana minuta šutnje.

Na Spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95 državni vrh je položio vijenac, a potom su 25 crvenih ruža na Spomenik položili 15 djece poginulih hrvatskih branitelja i umirovljenik general-pukovnik Ante Gotovina, te 10 hrvatskih branitelja, djelatnih pripadnika oružanih snaga i ravnateljstva policije.

Potom je počela misa za poginule u Domovinskom ratu i VRO “Oluja”, piše HRT.

Na proslavi u Kninu Ante Gotovina je istaknuo: “Četvrt stoljeća je prošlo od VRO-a koja je odredila budućnost naše domovine, početak kraja rata i uspostavu mira na ovim prostorima.”

Gotovina se obratio državnom vrhu, braniteljima i ostalima i čestitao Dan domovinske zahvalnosti.

“Ono za naš narod sudbonosno vrijeme zauvijek nas je povezalo. Zajedništvo i upornost od početka Domovinskog rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ratnog ministra obrane Gojka Šuška i svih načelnika bile su presudne odlike da u posebno nepovoljnim i teškim ratnim okolnostima gradimo Hrvatsku vojsku sposobnu obraniti se, okončati nametnut rat i stvoriti pretpostavke za trajni mir.

Strahote rata, godine patnji i stradanja nevinih, žrtve života mladih vojnika i onih koji su izgubili svoje zdravlje, u kolektivnoj su svijesti našeg naroda, ugrađeni u temelje hrvatske državnosti. S ponosom i tugom sjećamo se naših prijatelja, poginulih i umrlih suboraca”, rekao je i zahvalio svima.

“Kroz naučene lekcije naše burne povijesti, jači smo, bolji ljudi, spremni s optimizmom promišljati za bolje sutra u novom poglavlju. Ovih 25 godina života u miru i sigurnosti Hrvatska se razvija i gradi u modernu europsku demokraciju, socijalno pravednu državu koja brine o najmanjima i najpotrebnijima jer oni su ogledalo stanja našeg društva, državu u kojoj svi njeni ljudi, bez obzira na različitosti uživaju sigurnosti i slobode, jednaka prava i obaveze. Zajedništvom svih nas ostvarit ćemo postavljene ciljeve i odgovoriti na sve izazove vremena u kojem živimo. Na tom putu želim nam uspjeh uz Božju pomoć”, dodao je, prenosi N1.

Facebook Komentari