Za jači imunitet jedite svježe kuhano i uravnotežene obroke

Kroz kvalitetnu i uravnoteženu prehranu u pravilu možemo osigurati sve vitamine i minerale potrebne organizmu za pravilno funkcioniranje i obranu od bolesti. Kako ih u većini slučajeva naš organizam ne može proizvesti samostalno, raznovrsna prehrana je najbolji način da osiguramo njihov unos, kažu stručnjaci, pišu 24sata.

Novi trendovi u prehrani: Jedite iznutrice, a u hranu dodajte i kolagen u prahu | Video: 24sata Video
Tek povremeno, ako simptomi ukazuju na to da je vaš imunitet oslabio, možete si pokušati pomoći dodacima prehrani. No, kako je vrlo važno paziti na ravnotežu nutrijenata u organizmu, a sami ne možete provjeriti stanje, ne koristite dodatke prečesto, već naglasak stavite na prehranu. Također, ako se odlučite na dodatke prehrani, uvijek je bolje izabrati kombinaciju vitamina i minerala, nego ih uzimati pojedinačno.

– Upravo kasno ljeto i jesen, kad dozrijeva najviše voća i povrća, idealno su vrijeme da se posvetimo tome da kroz prehranu bildamo imunitet i čuvamo zdravlje. Pritom su nam podjednako važni svi vitamini i minerali te drugi vrijedni sastojci, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. Za dobar imunitet, dodaje, treba jesti namirnice domaćeg podneblja, svježe kuhane, odnosno spravljene kod kuće, tako da vodimo računa da načinom pripreme ne uništimo vrijedne sastojke hrane. Tako je povrće i voće najbolje jesti svježe, u salatama, odnosno kuhati na pari, kratko i u što manje vode. Tu vodu sačuvajte, pa ju koristite za pripremu povrtnih juha ili variva.

Nastojte izbjegavati pirjanje ili prženje hrane, te namirnice koje sadrže rafinirani šećer: mliječne čokolade, kekse, industrijski proizvedene kolače, peciva, ali i mnoge vrste gotovih i polugotovih jela, industrijski proizvedenih sokova, dresinga za salate i slično, dodaje.

– Višak šećera dovodi do naglog porasta, pa pada šećera u krvi, što narušava druge procese u organizmu. Osim toga, šećer poništava djelovanje minerala i doslovno ‘ubija’ imunološki sustav, jer potiče razmnožavanje virusa i bakterija, pojašnjava nutricionistica. Zato smanjite količinu šećera koju koristite kod pripreme kolača, a voćnu salatu, ako baš morate, zasladite s malo meda.

– Za zdravi imunitet su nam posebno važne namirnice koje sadržavaju antioksidanse – vitamine A, C i E, te minerale cink i selen te namirnice koje sadrže biljne spojeve polifenole. Također, vrlo su važne one bogate beta-karotenom, poput žutog i narančastog voća i povrća te tamno zelenog lisnatog povrća, kao i one koje sadrže omega 3 masne kiseline, za koje je također dokazano da potiču imunitet – ističe nutricionistica.

Dakle, sigurno nećete pogriješiti ako naglasak u prehrani bude na raznovrsnom povrću i voću, te svim vrstama variva i cušpajza s povrćem, s kojima ćete unijeti i dovoljno tekućine koja je također važan čimbenik zdravlja.
– Unosom dovoljno tekućine potičemo izmjenu tvari i izbacivanje štetnih tvari iz organizma, a za vrijeme toplih dana često zaboravljamo dovoljno piti, pa su cušpajzi i variva odlično rješenje – dodaje.

Voće je uvijek bolje konzumirati cjelovito, najbolje kao međuobrok, jer ćete na taj način povećati unos vlakana, što također doprinosi zdravijoj probavi i izmjeni tvari.

Facebook Komentari