Pirotehničari u Vladi razgovarali s Frkom Petešićem: Novi sastanak nakon stanke

Screenshot: n1

Zbog manje posla u sektoru razminiranja otkaz je od početka godine dobilo 58 pirotehničara, a većina poslodavaca najavila je dodatna otpuštanja, jer posla nema dovoljno za sve. Kako bi odgovorne potaknuli na rješavanje problema Novi sindikat i pirotehničari danas su došli pred Vladu.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković je ispred Vlade kazao kako se nadaju da će ih netko u vladi primiti te kako ovaj problem ne može čekati kraj kolovoza ili rujan kako bi se riješio, javlja N1.

“Taj problem nije nebitan za Hrvatsku”, kaže Iveković i dodaje da prijeti narušavanje sustava razminiranja u Hrvatskoj. Naime, napomenuo je da je Nacionalni plan razminiravanja rađen ‘na bazi’ 534 tehničara koliko ih je bilo u sustavu prije otkaza, pa je, upozorava, upitno i njegovo ispunjenje. Samim odlaskom pirotehničara sustav se urušava. Iveković procjenjuje kako je već oko 20 radnika ‘trajno izgubljeno’.

“Pitanje je hoće li kapaciteti za razminiranje izdržati”, kaže i ističe kako pirotehničari i sindikat s nekim žele razgovarati, ali nitko ne želi s njima, nailaze na zatvorena vrata.

Ako se godišnje razminira 40 kvadratnih metara godišnje, razminiranje Hrvatske moglo bi se završiti do 2024. godine, zaključuje Iveković.

Nakon sastanka u Vladi Iveković se obratio novinarima. Novi sindikati razgovarao je s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frkom Petešićem koji je kazao kako će već danas razgovarati s Damirom Trutom da se pokrenu aktivnosti kako bi se mogao pripremiti kvalietan sastanka u vladi, nakon završetka godišnjih odmora.

Otkaze već dobilo više od 10 posto radnika u tom sustavu

“Kulminacija problema krenula je otpuštanjem djelatnika već početkom godine, te je do današnjeg dana od ukupnog broja 543 radnika, poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu dobilo 58 radnika, što je više od 10% u cijelom sustavu. Prema informacijama koje primamo od članstva, većina poslodavaca najavila je i daljnja otpuštanja jer posla nema dovoljno za sve. Prema grubim procjenama, uslijedit će još cca 100 dodatnih otkaza, što ugrožava dobrobit Republike Hrvatske, sigurnost njenih građana, kao i egzistenciju obitelji tih radnika.

U nacionalnom programu protuminskog djelovanja, za ovu godinu predviđeno je razminiranje 51 milijun kvadrata, međutim na održanom sastanku s predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje u srpnju, obaviješteni smo da će se razminirati samo 32 milijuna kvadrata, što znači da već od rujna, gotovo nema posla niti za jednu tvrtku koja obavlja poslove humanitarnog razminiranja jer se neće razminirati 19 milijuna planiranih kvadrata”, navodi Novi sindikat u pismu Vladi.

Podsjetimo, u pismu Vladi Novi sindikat navodi kako su se istoj već obratili dopisom od 22.07.2020., kojim su htjeli ukazali na probleme koji se događaju u sustavu humanitarnog razminiranja. Navode i kako Vlada na navedeni dopis nije reagirala.

“Uz sve, tada navedeno, napominjemo kako od početka 2020., do danas, kapaciteti u protuminskom djelovanju nisu dovoljno korišteni, te uz pandemiju koja je obustavila poslove u ožujku, travnju i svibnju, pirotehničari nisu radili punim kapacitetima ostale mjesece u godini.”, javlja N1.

Facebook Komentari