Češki epidemiolog tvrdi da je jedno žarište zaraze u Češkoj zbog Zrća

Glavni češki epidemiolog Rasti Madar kazao je da su Česi koji su bili u srpnju na godišnjem odmoru na Zrću donijeli koronavirus u određene dijelove Češke, piše Večernji.

– Zrće na hrvatskom otoku Pagu poznato je mjesto za mega plesne partije gdje se okupljaju velike mase ljudi iz različitih europskih država. Da, Česi su tamo bili već u srpnju, i da, već smo donijeli zarazu u neke dijelove Češke. Dakle, partijanje je očito potrebno i u tijeku pandemije, bez obzira na zdrav razum – naveo je.

Žestoke komentare primjetili su i češki mediji kojima nije pak promaknulo kako je tvit objavio s godišnjeg odmora iz Hrvatske. Epidemiolog se ubrzo oglasio na Twitteru oko toga.

– To nije nikakva tajna. Rekao sam medijima više puta da ću biti u Hrvatskoj tjedan dana. Nije stvar Hrvatske, mogao sam ići u bilo koju drugu zemlju. Cijelo vrijeme to naglašavamo. Vlastitim automobilom sam došao u privatni apartman bez kontakta s drugim ljudima, mnogo je sigurnije od masovnih okupljanja u Češkoj Republici.

Podsjećamo, Madar je kazao za češke medije da su otkrili šest slučajeva virusa koji su upravo došli sa Zrća. – U tih šest slučajeva nije sigurno jesu li svi uvezeni iz Hrvatske ili je riječ o lokalnoj transmisiji, ali de facto mi imamo šest slučajeva iz klastera zvanog Zrće. Pokrenuli smo epidemiološku istragu, nadamo se da neće doći do većeg širenja zaraze. Tih slučajeva imamo diljem Češke – kazao je epidemiolog za Seznam zprávy.

Facebook Komentari