Miljavac: Zločin u Dvoru na Uni nisu počinili hrvatski vojnici, ali ne bih sada o tome tko je

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac u N1 studiju uživo komentirao je aktualosti vezane uz 25. obljetnicu Oluje.

“Otkrio je da je predsjednik Milanović bio svjestan reakcija koje će reakcije izazvati odlikovanje Zlatana Mije Jelića, generala HVO-a optuženog za ratni zločin, međutim da je ustvrdio da je to njegovo suvereno pravo kao predsjednika i da neće odustati.

“Vezano uz Jelića i njegov status, on je nevin kao i svi drugi dok mu se ne presudi, a odlikovanja nisu pojedinačna već idu svim pripadnicima svih tih brigada”, rekao je Miljavac i dodao da je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila neodlučna i u dilemi te da je mislila da će je napadati, potpiše li odluku o odlikovanjima.

Općenito, dodaje, generali su u razgovoru s predsjednikom, bili iznenađeni Milanovićevim stavovima.

“Generali su se iznenadili, razgovor je bio razuman i racionalan, to su sve generali najvišeg ranga, ne tražimo nikakve pozicije, a možemo savjetovati”, kazao je Miljavac.

Smatra da će Knin uvijek ostati mitsko mjesto, ali ne bi imao ništa protiv da se proslave Oluje ‘sele’ po Hrvatskoj.

“Oluja nije samo Knin, to je puno šire, i drugi dijelovi Hrvatske tu trebaju sudjelovati. Već smo mi razgovarali o takvom prijedlogu s najvišim državnim dužnosnicima, ali to je sve još dosta tvrdo”, rekao je.

Očekuje da će Gotovinin govor u Kninu biti balansiran i pomirljiv, da će govoriti o legitimnosti akcije, ali i žrtvama te nužnosti procesuiranja svih zločina. Između Oluje i Grubora, napominje, ne smije se povlačiti paralela, a na pomirenju treba raditi stalno.

“Od nečega treba početi, ali imamo zakon kakvog nema nitko u Europi, garantirano troje zastupnika srpskoj manjini, sada i potpredsjednik Vlade. Ne možete reći da su zakinuti, a iz Beograda opet sve napadaju”, kaže Miljavac.

Podsjetio je na širi kontekst Oluje, operaciju Mač, spašavanje bihaćkog džepa i sprječavanje nove Srebrenice. Govoreći o zločinu u Dvoru na Uni, rekao je da zločin nije počinila hrvatska vojska, da ne želi o detaljima zbog velikih reakcija, ali da je sve ispričao hrvatskim istražiteljima.

“Podsjetit ću i da je vođen dnevnik operacije koji je, ‘by the way’, nestao, sa zapovijedima, problemima, a da je nestala i originalna karta vođenja operacije”, rekao je Miljavac.

Inače, u Dvoru na Uni je ubijeno 9 osoba s invaliditetom i mentalnim teškoćama u prostorijama tamošnje škole.

Share This Article