Vino iz Italije, Makedonije i Čilea prodavali kao Hrvatsko

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata sudjelovala je u velikoj akciji Europola i INTERPOL-a OPSON 2020 koja je bila usmjerena na trgovinu krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića. U Hrvatskoj je tako otkriveno pet proizvođača vina koji su varali na vinu. Naime, u bocama i pakiranjima vina u kojima je trebalo biti hrvatsko ‘kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom’ i ‘vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom’ pronađeno je uvozno vino. U dva slučaja je to bilo vino iz Čilea, u dva iz Italije i u jednom iz Makedonije, pišu 24sata.

Državni inspektorat nije izvijestio o kojim se proizvođačima i vinima radi i kako su proizvođači sankcionirani zbog ovih prevara. Navođenje tradicionalnih izraza propisano je isključivo za hrvatska vina člankom 2a., Prilogom 12., 15. Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina.

Unatoč pandemiji COVID-19 u svim zemljama je u sklopu akcije ukupno provedeno 26 000 nadzora. Kao rezultat toga zaplijenjeno je oko 12 000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda u vrijednosti od oko 28 milijuna eura. U Hrvatskoj je u sklopu akcije od 20. siječnja do 16. ožujka 2020. godine provedeno 275 inspekcijskih nadzora označavanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na tržište.

Facebook Komentari